Το βάψιμο είναι τέχνη κι όπως κάθε τέχνη, έχει τα μυστικά της
Έφθασε η Μεγάλη Πέμπτη και βάφουμε τα αυγά του Πάσχα.
Το βάψιμο είναι τέχνη κι όπως κάθε τέχνη, έχει τα μυστικά της.
Καλό θα είναι να έχετε βγάλει τα αυγά από το ψυγείο μια μέρα νωρίτερα. Αν όχι αφήστε τα έξω, ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Το καλό πλύσιμό τους είναι απαραίτητο, για την απομάκρυνση λιπαρών ουσιών ή μικροσκουπιδιών, ώστε να απορροφηθεί ομοιόμορφα η βαφή. Ένα πέρασμα με ξύδι πριν το βράσιμο βοηθά στο τέλειο καθάρισμα και γυάλισμα.
Για να τα βράσετε χωρίς να σπάσουν, βάλτε τα σε φαρδιά κατσαρόλα με κρύο νερό, προσθέστε αλάτι και λεμόνι και βράστε σε χαμηλή και σταθερή θερμοκρασία για 12 λεπτά.
Μετά το βράσιμο, αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς, πριν τα τοποθετήσετε στην κατσαρόλα με τη βαφή, με μια τρυπητή κουτάλα και με απόσταση μεταξύ τους, τόση ώστε να μην ακουμπάνε.
Ο χρόνος παραμονής στη βαφή εξαρτάται από την ίδια τη βαφή, οπότε ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία.
Βγάλτε τα ένα – ένα και πάλι με την τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί ή πετσέτα.
Αφού στεγνώσουν και κρυώσουν, γυαλίστε τα με λάδι, χρησιμοποιώντας και πάλι χαρτί ή πετσέτα.
Χρήσιμες συμβουλές για την προστασία σας
Α. Φορέστε πλαστικά γάντια κατά το βάψιμο και καλύψτε το χώρο που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς οι βαφές αφήνουν μόνιμους λεκέδες.
Β. Ποτέ μην βάφετε ραγισμένα αυγά.
Γ. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξης των αυγών. Θα τα έχετε έτσι κι αλλιώς πολλές μέρες στη διάθεσή σας για κατανάλωση.