Τι είναι και πώς βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι στη δουλειά μας
Αν παρόλο που έχεις πετύχει διάφορα, αμφιβάλλεις για τις γνώσεις και τις ικανότητές σου, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις το Σύνδρομο του Απατεώνα. Μπορεί να έχεις ξαναδιαβάσει τον όρο αλλά αυτό που μπορεί να μην ξέρεις, είναι ότι μπορεί να σε εξελίξει και να σε κάνει καλύτερο στη δουλειά σου.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε από την επίκουρη καθηγήτρια, του MIT Sloan School of Management, Basima Tewfik, όταν νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί στη δουλειά μας, αυξάνουμε το ομαδικό μας πνεύμα.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι είναι αρκετά καλοί στο εργασιακό τους αντικείμενο, τείνουν να έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση, είναι πιο καλοί ακροατές και εκμαιεύουν περισσότερες πληροφορίες που οδηγούν σε καινοτόμες ιδέες και λύσεις.
Tο συγκεκριμένο σύνδρομο τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και πρόκειται για μια σύνθετη ψυχολογική κατάσταση που αναδύεται μέσα από ένα σύνολο συναισθημάτων και συμπεριφορών. Το άτομο που πάσχει από το σύνδρομο, νιώθει ότι βρέθηκε σε μια επαγγελματική θέση εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος και όχι επειδή το άξιζε ή επειδή τα άτομα που το προσέλαβαν, δεν αντιλήφθηκαν πόσο ανεπαρκή ήταν τα προσόντα του.
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το άτομο που νιώθει ουσιαστικά σαν «απατεώνας» να βιώνει ένα μόνιμο άγχος μήπως γίνει αντιληπτή η ανεπάρκειά του σε κάποιον τομέα, ακόμη και αν αυτή η πεποίθηση ανήκει αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας του.
Tο 75% των ανθρώπων βιώνει κάποια στιγμή στη ζωή του το συγκεκριμένο σύνδρομο ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, αν και από έρευνες προκύπτει ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο.
Το σύνδρομο Impostor, όπως αποδίδεται στα αγγλικά, δεν είναι επίσημα, ψυχική διαταραχή και δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο ορισμό.
Παρόλα αυτά εάν δεν αντιμετωπιστεί, τα θύματα μπορούν να αναπτύξουν στρες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, άγχος, κατάθλιψη και αμφιβολία. Και αυτό γιατί ενώ έχουν στοιχεία ότι είναι επιτυχημένα στη δουλειά τους ή στις σπουδές τους, νιώθουν αποτυχημένα.