Τι λέει ο Κώστας Γιαννόπουλος για την Τζωρτζίνα και το γεγονός ότι είχε ενημερώσει την εισαγγελία το 2014 για την καταγγελία κακοποίησής της
Βασανίζεται πολύτ κόσμος στη σκέψη τι θα μπορούσε να γίνει για να σωθούν τα τρία παιδιά που πέθαναν από την ίδια οικογένεια στην Πάτρα και μέσα σε διάστημα 2,5 ετών. Ήδη, η μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου, κατηγορείται για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, για την οποία μίλησε ο πρόεδρος από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και θεωρούσε ότι μπορούσε να είχε σωθεί, αν οι αρχές είχαν εξετάσει σοβαρά την καταγγελία για κακποίησή της το 2014.
«Έγινε ανώνυμη καταγγελία, αναφορά όπως την λέμε εμείς. Για να γίνει μια καταγγελία πρέπει να υπάρχουν κάποια στοιχεία. Το 2014 λάβαμε την πρώτη κλήση για κακοποίηση από την οικογένεια και ειδικότερα από τη μητέρα. Στη συνέχεια, την στείλαμε με ένδειξη “επείγον” στην εισαγγελία, απ’ όπου, όπως ενημερωθήκαμε, η εισαγγελία την έστειλε στην ομάδα παιδικής προστασίας του Δήμου Πατρών και η έρευνα έγινε κατόπιν ραντεβού στις 1/10/2014», είπε στην ΕΡΤ ο Κώστας Γιαννόπουλος για την Τζωρτζίνα και εξήγησε: «δεν ακολουθούνται συστηματικές διαδικασίες και δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα πρόνοιας καθώς από την κεντρική διοίκηση και τα περιφερειακά γραφεία, που είναι οι Δήμοι, δεν γίνεται κάτι συστηματικό». Εξαιτίας αυτής της έλλειψης το Χαμόγελο του Παιδιού έχει γίνει κέντρο αναφοράς χιλιάδων κλήσεων (στην εθνική γραμμή SOS 1056).
«Αν κινούνταν πιο γρήγορα οι διαδικασίες...»
Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε πως οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται σε μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να μην χαθούν σημαντικά στοιχεία όπως στην περίπτωση των παιδιών στην Πάτρα, όπου βρέθηκαν σημάδια στο σώμα του βρέφους.
«Χάθηκε μια περίπτωση να μπει στο μικροσκόπιο αυτή η οικογένεια προκειμένου να γίνει κάτι και μετά είδαμε ότι υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις» είπε ο Γιαννόπουλος και τόνισε: «Σε όλη την Ελλάδα στηρίζουμε οικογένειες με παιδιά που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ωστόσο, άλλο θέμα κάνει το “Χαμόγελο του παιδιού” και είναι γνωστό περισσότερο σε αυτούς που δέχονται τις υπηρεσίες μας είτε αυτές είναι ιατρικές είτε πρόκειται για κοινωνική υποστήριξη, ψυχολογική».
Στην περίπτωση της οικογένειας από την Πάτρα οι γιατροί είχαν καταλάβει ότι κάτι περίεργο συνέβαινε, όπως είπε και χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.
«Εκεί λοιπόν οι γιατροί μας κάλεσαν να στηρίξουμε την οικογένεια, αλλά η σύζυγός δεν θέλησε την υποστήριξη και όταν τελείωσε αυτή η συνάντηση, οι γιατροί μας είπαν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Τους παρακαλέσαμε να απευθυνθούν κατευθείαν στην εισαγγελία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα μπορούσε να γλιτώσει το τρίτο παιδί αν κινούνταν πιο γρήγορα οι διαδικασίες», ενώ επισήμανε πως «ακόμη αν δεν απουσίαζε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Ρίο Πάτρας θα μπορούσε να είχε κάνει καταγγελία και να δώσει ο ίδιος κατάθεση.
Ωστόσο, όπως είπε ο δικηγόρος – εγκληματολόγος, Πάνος Παπαιωάννου, «το δυσάρεστο είναι ότι αν δεν είχε δώσει η ίδια η κατηγορούμενη κατάθεση δε θα προχωρούσε το ζήτημα».
Έχει ξαναγίνει στην Αχαΐα
Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος «πριν από λίγα χρόνια πάλι στην Αχαΐα βρέθηκε στο ψυγείο δολοφονημένο ένα παιδάκι, όπου προηγουμένως είχαμε στείλει τέσσερις αναφορές, ωστόσο μόνο αυτό το δικαίωμα έχουμε εμείς, όχι να μπούμε στο σπίτι να ερευνήσουμε».
Και όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, «το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ κάνει σοβαρή θεσμική δουλεία, δεν έχει την δυνατότητα να επέμβει παραπάνω». Μάλιστα έθεσε το ζήτημα του τρόπου λειτουργίας της Εισαγγελίας σε υποθέσεις παιδικής κακοποίησης: «Αυτό που θα χρειαζόταν είναι να υπήρχε μια πιο θεσμικά κατοχυρωμένη δικλίδα αναφοράς ως προς την εισαγγελία, δηλαδή η εισαγγελία σε συνεργασία με εσάς (δηλ. το Χαμόγελο του Παιδιού) που είστε ο υποδοχέας πάρα πολλών καταγγελιών να έχει το κατάλληλο προσωπικό, το οποίο να μπορεί να τη καταγράφει και να την προωθεί».
Ο κ. Γιαννόπουλος θέλησε να ενημερώσει για τις δράσεις που γίνονται σε αυτόν τον τομέα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παίρνουμε μια πρωτοβουλία μαζί με την ΚΕΔΕ προκειμένου να φέρουμε ένα πρότυπο λειτουργίας. Η μεγάλη ελπίδα μας είναι να οχυρωθούν οι Δήμοι κοινωνικά. Θέλουμε δηλαδή ένα πρότυπο από την Στοκχόλμη, όπου συνεργαζόμαστε χρόνια και μας εκπαιδεύουν».