Ειδικοί σε θέματα υπολογιστών και διαδικτύου για το ρόλο της τεχνολογίας στην εξιχνίαση εγκλημάτων
Απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως το «πώς ένα τετραπληγικό παιδάκι χρησιμοποιούσε τάμπλετ», αλλά και για τον ρόλο της τεχνολογίας στην εξιχνίαση εγκληματικών υποθέσεων, όπως η υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, έδωσαν μιλώντας στην ΕΡΤ η ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, Κέλλυ Ιωάννου και ο πρώην Διευθυντής της Ασφάλειας Πατρών, Χρήστος Ρουγκάλας.
«Καθένας μας όταν πλοηγείται στο διαδίκτυο, ακόμη και ανώνυμα με VPN, αφήνει ίχνος, είπε η κ. Ιωάννου. «Δεν ισχύει ότι δεξί κλικ και διαγραφή σβήνει αποτυπώματα, αφού όταν υπάρχει άρση απορρήτου επικοινωνιών, ανακτώνται τα πάντα», είπε η Κέλλυ Ιωάννου, ενώ δεν αποκλείει το διαδικτυακό εμπόριο κεταμίνης, αφού στον αχανή κυβερνοχώρο γίνεται ακόμη και εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, όπως επεσήμανε.
«Η τεχνολογία θα δώσει απαντήσεις, για το ποιοι άλλοι συμμετείχαν», πρόσθεσε η κ. Ιωάννου, που επισημαίνει για την κατηγορούμενη, ότι «ίσως να μην είχε τις γνώσεις που απαιτούνται για προμήθεια ουσίας διαδικτυακά». «Χρειάζονται και πολλά χρήματα για τέτοια παράνομη ηλεκτρονική συναλλαγή», τόνισε ο πρώην διευθυντής της Ασφάλειας Πατρών, Χρήστος Ρουγκάλας και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δεν απέκλεισε να γίνουν και άλλες συλλήψεις.
Ρουγκάλας: Η 33χρονη έδωσε το μήνυμα «δεν θα πέσω μόνη μου»
«Σίγουρα το μήνυμα το έστειλε η κατηγορούμενη από τα κρατητήρια, δημοσιοποιώντας τη συνομιλία που είχε με τον εν διαστάσει σύζυγό της, έδωσε το μήνυμα "δεν θα πέσω μόνη μου, θα σε πάρω μαζί μου". Θεωρώ ότι αυτά δεν λέγονται τυχαία. Εδιναν προηγουμένως συνεντεύξεις, πίστευαν ότι μπορούν να παρπαλνήσουν τον κόσμο», είπε ο κ. Ρουγκάλας.
Απαντώντας σε ερώτηση τηλεθάτριας, επέμεινε ότι πιστεύει, ότι έγινε καύση σχετικά με το θάνατο της σπιτονοικυράς και υπενθύμισε, ότι ο πατέρας των τριών παιδιών είχε πληρώσει ενοίκιο τριών ετών για τάφο. Σχετικά με το αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ανιχνευτής ψεύδους, ο κ. Ρουγκάλας είπε, ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα και η κ. Ιωάννου τόνισε, ότι «έχει απορριφθεί ως μέσο εξιχνίασης εγκλημάτων, γιατί «η αντίδραση σε κατευθυνόμενη ερώτηση ίσως να μην είναι αξιόπιστη».