Διεκδικούν διαφορές από επικουρικές συντάξεις και δώρα-επιδόματα από το 2012 έως το 2016
Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφασίσει σχετικά με τα αναδρομικά τετραετίας που διεκδικούν χιλιάδες συνταξιούχοι από τις διαφορές στις επικουρικές τους συντάξεις, μαζί με τα δώρα και τα επιδόματα, αλλά και την αποζημίωσή τους από το ελληνικό δημόσιο για τη μη καταβολής τους μέχρι τώρα.
Το θέμα συζητήθηκε σε πιλοτική δίκη στο Α Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με αφορμή προδικαστικό ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας, μετά το μπαράζ προσφυγών στη Δικαιοσύνη από συνταξιούχους. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει η απόφαση, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα, είναι ότι ήδη 14.600 συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ άσκησαν παρεμβάσεις υπέρ των προσφευγόντων στα Διοικητικά Δικαστήρια, η μία μάλιστα εκ των οποίων, φέρει 14.304 υπογραφές. Επιπλέον, παρέμβαση έχει ασκήσει και το Σωματείο Σιδηροδρομικών Μακεδονίας-Θράκης.
Οι συνταξιούχοι, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι με βαριά αναπηρία, διεκδικούν αναδρομικά διαφορές από επικουρικές συντάξεις και δώρα-επιδόματα (13η και 14η σύνταξη) από 1.1. 2012 έως 31.10.2016), αλλά και τα ποσά που αναλογούν από την κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων από 1.1.2013. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν επίσης, να τους καταβληθεί αναδρομικά η παρακράτηση από τις συντάξεις της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης (νόμος 4254/2014) και η επιβολή κράτησης ΕΤΕΑ ποσοστού 5,2% (συντελεστής βιωσιμότητας), που έγιναν με βάση νόμους, από το 2012 έως το 2016.
Ακόμη ζητούν από το Δημόσιο αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, για τη ζημία που υπέστησαν από τις παράνομες περικοπές στις οποίες προχώρησε το δημόσιο.
Σύμφωνα με τις προσφυγές των συνταξιούχων, οι περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις και τα δώρα τους παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Όπως υποστηρίζουν, τα τρία δώρα-επιδόματα δεν έχουν καταργηθεί, αλλά παράνομα έγιναν οι περικοπές των επικουρικών τους συντάξεων. Και όλα αυτά, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε ότι είναι συνταγματικά ανεκτές και νόμιμες οι περικοπές των κυρίων συντάξεων και των επιδομάτων.