«Έχουμε δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα» είπε ο Γιάννης Πρασσάς
Την ανησυχία του αναφορικά με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού που μπορεί να φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία εξέφρασε τη Δευτέρα, ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας Πανεπιστημίου Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς. «Δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα μας καλύπτουν τα εμβόλια» επεσήμανε και τόνισε πως «έχουμε δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα».
«Όλοι μιλάμε για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα» είπε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Πρασσάς και εξήγησε: «θα πρέπει να φτάσουμε σε έναν αριθμό 5-6 θανάτους την ημέρα. Διαφορετικά σημαίνει ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε ακόμα».
«Δεν τελείωσε η πανδημία, ο ιός είναι δίπλα μας» είπε και εξήγησε πως οι μετακινήσεις πληθυσμού από τον πόλεμο και τα μεγάλα προσφυγικά κύματα μπορούν να φέρουν συνθήκες που θα βοηθήσουν στην αναζωπύρωση της πανδημίας.
«Ο αριθμός των 50 απωλειών από τον κορονοϊό ημερησίως είναι πολύ μεγάλος και δεν πρέπει να τον αποδεχόμαστε ως κάτι φυσιολογικό» επεσήμανε.
«Σε σχέση με τους 100 νεκρούς την ημέρα που είχαμε παλαιότερα μπορεί αυτός ο αριθμός να είναι πιο μικρός, αλλά οι νεκροί είναι δέκα φορές περισσότεροι από όσους χάναμε από όλους τους άλλους ιούς συνολικά» σημείωσε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
«Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμη ποιο είναι το φορτίο του μακροχρόνιου Covid-19»
Όπως δήλωσε ο κ. Πρασσάς «υπάρχει μια σταθερή αποσυμπίεση, αλλά δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι μια φυσιολογική κατάσταση». «Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα μας καλύπτουν τα εμβόλια, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά και μας προστατεύουν από τον κίνδυνο του θανάτου» συμπλήρωσε.
«Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμη ποιο είναι το φορτίο του μακροχρόνιου Covid-19. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτός ο ιός δεν είναι καθόλου κρυολόγημα.
Διπλασιάζει στο σύνολο των νοσούντων το ρίσκο για καρδιαγγειακές παθήσεις και είναι ένας ιός ότι μειώνει τον όγκο του εγκεφάλου από 0,2 – 2% τους νοσούντες. Πρόσφατα μάθαμε ότι μολύνει τα λευκοκύτταρα μας» δήλωσε.