«Το κύριο ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο να δούμε αν μπαίνουμε σε μια σταθερή φάση μείωσης»
Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
«Το κύριο ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο να δούμε αν μπαίνουμε σε μια σταθερή φάση μείωσης. Η δική μου άποψη είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει εξαφανιστεί η Δέλτα και επομένως μειώνονται οι θάνατοι, αλλά δε βλέπω ραγδαία μείωση που σημειώθηκε σε άλλες χώρες σε κρούσματα και θανάτους. Ο πόλεμος μπορεί να έχει συνέπειες και στην παγκόσμια υγεία, θα μειωθούν οι προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε τον ιό», σημείωσε η κ. Λινού.
«Το να μην είναι νομικά υποχρεωτική η μάσκα έχει λογική. Αλλά πρέπει να περάσει το μήνυμα στους ανθρώπους ότι ο ιός είναι εδώ και είναι εύκολο να μεταδοθεί, και να εξηγηθεί με ποιους τρόπους και που μπορούμε να μη φοράμε τη μάσκα. Όταν υπάρχει τεράστιος συνωστισμός σε περιοχές που διασκεδάζουμε και σε εσωτερικούς χώρους, η διαφορά στη μεταδοτικότητα είναι τεράστια».
Αναφερόμενη, τέλος, στο πώς προχωρούν από εδώ και πέρα όσοι έχουν κάνει ήδη την 3η δόση του εμβολίου, η κ. Λινού είπε ότι «Υπάρχουν δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι τα αντισώματα όσο περνούν οι μήνες πέφτουν, μειώνεται το επίπεδό τους. Αλλά τα Τ- λεμφοκύτταρα φαίνεται πως μας προστατεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και για ένα χρόνο. Επομένως μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε τι θα γίνει».
«Η νόσηση με την Όμικρον δεν αφήνει ανοσία, αλλά οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί την περνούν ήπια. Τα εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί δε μας αφήνουν να εφησυχάζουμε, πρέπει να έχουμε μια σύνεση στην καθημερινότητά μας», τόνισε κλείνοντας η κ. Λινού.