Πώς ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της Γεωργίας Μπίκα
Yψηλή ποσότητα αλκοόλ στα ούρα της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, αλλά καμία άλλη ουσία, εντοπίζεται στο πόρισμα των Ελβετών ειδικών από τα δείγματα που είχαν σταλεί στη Βέρνη, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη δείγματος από την καταγγέλλουσα τον βιασμό της για την διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων.
«Υποστηρίζαμε εξαρχής, ότι η δειγματοληψία έγινε με 18 ώρες καθυστέρηση» σημείωσε ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Οι εξετάσεις από την Ελβετία μας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η κατανάλωση αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα ήταν σημαντική. Το πόσο ήταν το ποσοστό αλκοόλης στο αίμα, όπως έχω πει και εξαρχής, δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Τώρα, μπορούμε να κάνουμε μόνο μια εκτίμηση και να την περιγράψουμε στην τεχνική μας έκθεση» επισήμανε ο ίδιος.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρύσα Σαρδέλη, μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Οποιαδήποτε ουσία μπαίνει στο σώμα μας, μπορούμε να την απορροφήσουμε, αναλόγως της ποσότητάς της, αναλόγως του πόσο έχουμε φάει, αναλόγως του αν είμαστε άνδρας ή γυναίκα, του πόσο ψηλοί είμαστε και του τι Δείκτη Μάζας Σώματος έχουμε (…) Οι ουσίες αφού απορροφηθούν, περνούν στο αίμα, όπου είναι ανιχνεύσιμες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που διαφέρει από ουσία σε ουσία (…) Αυτές οι χημικές ενώσεις που διασπώνται από το σώμα για να διευκολυνθεί η αποβολή τους, βγαίνουν στη συνέχεια στα ούρα. Και εκεί για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα βρίσκουμε ουσίες.
Ο μέσος χρόνος μέσα στον οποίο βρίσκουμε αλκοόλ στα ούρα, είναι 12 ώρες. Ο μέσος χρόνος που βλέπουμε το αναφερόμενο ως "χάπι του βιασμού" είναι 150-250 λεπτά. Δεν καταλαβαίνω σε καμία περίπτωση τη συζήτηση που κάνουμε, για το πότε ελήφθη τι. Το μόνο δείγμα το οποίο ήταν θεμιτό να ληφθεί, ήταν δείγμα ούρων. Εξαρτάται και από το πότε ένα θύμα προσέρχεται στην Αστυνομία, σε ποια μονάδα προσέρχεται, για να γίνει εκτίμηση».