Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για την 9χρονη Τζωρτζίνα
Ασύλληπτη οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα, με την οικογένεια που έχασε τρία μικρά παιδιά σε τρία χρόνια, έχει συγκλονίσει. Οι γονείς αποχαιρετούν σήμερα το τρίτο τους κορίτσι την Τζωρτζίνα. Μάλιστα, αργά το βράδυ της Τρίτης, έγινε γνωστό το περιεχόμενο της ιατροδικαστικής έκθεσης μετά την νεκροψία που έγινε στο κορμάκι της 9χρονης.
Τα αίτια που προκάλεσαν την καρδιακή ανακοπή δεν μπορούν να διευκρινιστούν. Έτσι αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων. Ίσως μέσω αυτών γίνει γνωστή η αιτία που προκάλεσε τον θάνατο του κοριτσιού, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Ο διάλογος με τη μητέρα
Το δημοσίευμα παρουσιάζει και έναν διάλογο με την τραγική μητέρα, που έχασε τρία παιδιά σε τρία χρόνια. Στο πλευρό της βρίσκεται ο σύζυγός της Μάνος.
Αντέχεις Ρούλα;
«Φυσικά και αντέχω, μέχρι να την αποχαιρετήσω… Το μετά αβέβαιο…».
Ο Μάνος;
«Βράχος και αυτός μέχρι την τελετή…».
Και μετά βράχοι και οι δυο σας. Γιατί κάποιος πρέπει να πηγαίνει στα κορίτσια, να τους μιλάει. Να ανάβει το καντήλι…
«Σωστά…».
Σήμερα το τελευταίο αντίο στη Τζωρτζίνα
Το τελευταίο αντίο στην 9χρονη Τζωρτζίνα θα πουν σήμερα οικογένεια και συγγενείς στην Πάτρα. Η κηδεία της θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Πατρών και η ταφή στο Κοιμητήριο Συχαινών. Το αγγελούδι έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας σε ακόμα μεγαλύτερο πένθος τους γονείς και όλη την οικογένεια μιας και έχουν πεθάνει και τα άλλα δύο αδέλφια της.
To δράμα της οικογένειας που έχασε και τα τρία παιδιά της, μέσα σε τρία χρόνια, έχει προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση. Όπως ανέφερε η μητέρα των κοριτσιών, η Μαλένα «έφυγε» από τη ζωή το 2019 από ηπατική ανεπάρκεια σε ηλικία μόλις 3,5 ετών.
Η Ιριδα μόλις 6 μηνών το 2020 από σπάνια νόσο φλεβοκόμβου εξ γενετής. Η νόσος του φλεβοκόμβου περιλαμβάνει διάφορες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τη δημιουργία του ηλεκτρικού ρεύματος (των διαδοχικών εκπολώσεων- επαναπολώσεων) στον φλεβόκομβο και την εξάπλωση του στους κόλπους της καρδιάς. Για να συσταλεί και να εκτοξεύσει το αίμα ο καρδιακός μυς, πρέπει να διεγερθεί από ηλεκτρικό ρεύμα. Το ηλεκτρικό ρεύμα, η καρδιά το παράγει μόνη της, στον φλεβόκομβο (ειδικά κύτταρα που εκπολώνονται- επαναπολώνονται αυτόματα) που βρίσκεται στον δεξιό κόλπο. Η περίπτωση θανάτου από αυτή τη νόσο είναι εξαιρετικά σπάνια.
Η οικογένεια ζήτησε να γίνουν καταθέσεις υπέρ του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Καρκίνο «Φλόγα» και στην εκκλησία θα υπάρχει κουτί του Συλλόγου ώστε να ρίχνει ο καθένας ό,τι επιθυμεί.
«Κληρονομικό δεν είναι γιατί είναι τρεις διαφορετικοί θάνατοι»
Συντετριμμένος ο παππούς τους μίλησε χθες στο Mega για όσα συνέβησαν στην οικογένειά του. «Η Μαλένα έφυγε με αίτια ηπατική ανεπάρκεια και λευχαιμία το πρώτο παιδί χάθηκε τον Απρίλιο του 2019 ήταν 3,5 ετών τότε. Το δεύτερο παιδί μετά ήταν 6,5 μηνών και χάθηκε τον Μάρτη του 2021 από αγενεσία του φλεβόκομπου, είναι μία σπάνια αρρώστια, στον ύπνο του, η τρίτη περίπτωση δεν την γνωρίζουμε ακόμα την αιτία θανάτου απλά έγραψαν αιφνίδιος θάνατος οι γιατροί, είχε ένα ιστορικό βέβαια, τον Απρίλιο μπήκε στο Καραμανδάνειο είχε πόνους στο στομάχι της, εκεί έπαθε την πρώτη ανακοπή. Έμεινε ανάπηρη σε μεγάλο βαθμό. Την προηγούμενη εβδομάδα έκανε μία μαγνητική εγκεφάλου εδώ στο νοσοκομείο του Ρίου και εκεί άρχισαν τα προβλήματα έκανε δύο επεισόδια δύο καρδιακά επεισόδια επειδή πριν είχε απινιδωτή Το Σάββατο έφυγε. Τώρα τι συνέβη και πως ξεκίνησε αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω» σημείωσε.
Η ιατρική κοινότητα της πόλης ανάστατη, η πόλη σύσσωμη συμπαραστέκεται στους γονείς, ενώ η έρευνα ψάχνει τα πάντα και τους γενετικούς παράγοντες. «Κληρονομικό δεν είναι γιατί είναι τρεις διαφορετικοί θάνατοι, αυτό προσπαθώ να σας πω, η μία ήταν λευχαιμία ή άλλη αγεννεσία του φλεβόκομπου και τώρα ακόμα δεν έχουμε βρει τα αίτια γράφουν αιφνίδιος θάνατος. Η καρδιά της θα βγει θα εξεταστεί και θα έχουμε αποτελέσματα τουλάχιστον να μπορέσουν να σωθούν και κάποια άλλα παιδιά» συμπλήρωσε ο παππούς των άτυχων παιδιών.
Έχει αποφασιστεί η αποστολή οργάνων στο εξωτερικό για δεύτερο γενετικό έλεγχο αφού ο πρώτος που είχε γίνει στην οικογένεια δεν είχε δείξει κάτι. Οι γιατροί θα πουν πως σε ανάλογες περιπτώσεις μόνο η οικογενειακή μελέτη μπορεί να δείξει τι συμβαίνει.
«Ο γονέας μπορεί να έχει κάτι και να μην του κάνει πρόβλημα αλλά να το περάσει στο παιδί και να κάνει. Θέλει μελέτη γονιδιώματος όλη η οικογένεια» τόνισε η καθηγήτρια Ιατρικής Γενετικής του ΕΚΠΑ, Ελένη Φρυσίρα.
Η οικογένεια από την άλλη βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Δεν ξέρουμε την αιτία και τι έχει γίνει και δεν ξέρουν και τα γονιδιακά, δεν έχει βγει κάτι που να μας λέει κάνετε ένα παιδί ή μην κάνετε ένα παιδί» πρόσθεσε ο παππούς.