Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι η Όμικρον 2 θα επικρατήσει του αρχικού στελέχους της μετάλλαξης, αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες, ούτε τους θανάτους
Για τα αποτελέσματα ερευνών για τα εμβόλια και τη μετάλλαξη Όμικρον μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της έκτακτης σημερινής ενημέρωσης.
Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα, όπως για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο πλούτος γνώσεων για την οποία θεωρείται αξιοθαύμαστος. "Δύο ιδιότητες της μετάλλαξης είναι αυτές που απασχολούν: Η μεταδοτικότητα και η ανοσιακή διαφυγή" εξήγησε. Αναφέρθηκε δε στην ανασκόπηση των δεδομένων από τη χορήγηση της τρίτης δόσης και την επίδρασή της σχετικά με τη λοίμωξη από την Όμικρον και την αποτελεσματικότητα από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο.
Χαρακτήρισε απογοητευτικό το ποσοστό της αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου, της τάξης του 50%, για τη μείωση των λοιμώξεων, καθώς όπως είπε, δεν μπορεί να σταματήσει η μετάδοση και επομένως καθίσταται δύσκολο το "χτίσιμο" τείχους ανοσίας.
Σχετικά με τη θνητότητα, τόνισε ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει το θάνατο σε ποσοστό 95% μετά δύο εβδομάδες, ενώ με δύο δόσεις το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 59%. "Επιτυγχάνονται έτσι τα ποσοστά που είχαμε και με τη μετάλλαξη Δέλτα" σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου. Τέλος, η πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο φθάνει το 44%-68% με δύο δόσεις εμβολίου, ενώ με την τρίτη δόση φθάνει από 83% έως 90% με διάρκεια πέραν των τριών μηνών.
Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, σε χώρες της Ευρώπης που έχουν ψηλά ποσοστά εμβολιασμού, υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, αλλά χαμηλό ποσοστό σοβαρών λοιμώξεων. Στις ΗΠΑ με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και 24% εμβολιασμένους με τρίτη δόση, υπάρχει αυξημένος αριθμός εισαγωγών. "Αποτελεί μεγάλη τύχη ένα εμβόλιο που παρασκευάστηκε για το αρχικό στέλεχος να εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό" σχολίασε.
Σχετικά με την Όμικρον 2, τόνισε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται, ότι ίσως η μετάλλαξη να είναι πιο μεταδοτική από την αρχική παραλλαγή, αλλά δεν αυξάνει ούτε τις νοσηλείες, ούτε τους θανάτους. "Θα επικρατήσει της Όμικρον, αλλά δεν θα αλλάξει τα δεδομένα για τις νοσηλείες και τους θανάτους" απάντησε σε σχετική ερώτηση η κ. Θεοδωρίδου.
Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, σημείωσε ότι οι επιστήμονες παραμένουν σκεπτικοί, καθώς οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα διαστήματα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική. "Αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα αποτελέσει τη λύση στην ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Χρειάζονται νέα εμβόλια, που θα σταματούν τη μετάδοση" είπε η κ. Θεοδωρίδου.
Τέλος, αναφέρθηκε ξανά στο σύνδρομο Long Covid, το οποίο όπως είπε, είναι ένα θέμα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας. "Είναι ένα σύνδρομο άγνωστης παθογένειας, που και εμφανίζεται τέσσερις εβδομάδες μετά με συμπτώματα κόπωσης, αδυναμίας άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή και συμπτώματα όπως απώλεια όσφρησης, γεύσης, διαταραχής νοητικών λειτουργιών κτλ" κατέληξε.