Μπορεί να προετοιμάζεσαι στον καθρέφτη για το τι ακριβώς θα πεις αλλά μόλις έρθει εκείνη η στιγμή, «κολλάς» από το άγχος σου
Η διαδικασία της συνέντευξης για δουλειά δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Μπορεί να προετοιμάζεσαι στον καθρέφτη για το τι ακριβώς θα πεις αλλά μόλις έρθει εκείνη η στιγμή, «κολλάς» από το άγχος σου και μπορεί να ξεχάσεις να ρωτήσεις ακόμη και τα πιο βασικά.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου την ώρα που περνάς το κατώφλι της ενδεχομένως μελλοντικής σου δουλειάς και να κάνεις τις παρακάτω 6 ερωτήσεις:
1. Τι προοπτικές εξέλιξης προσφέρει η συγκεκριμένη θέση;
Κάνοντας αυτή την ερώτηση, δείχνεις ότι δεν σου αρέσει να μένεις στάσιμη σε μια δουλειά αλλά αντίθετα δείχνεις ότι έχεις πρόθεση να εξελιχθείς και να αναπτυχθείς μέσα από τον νέο σου επαγγελματικό ρόλο. Επίσης, έτσι θα φανεί ότι σε ενδιαφέρει να θέτει μακροπρόθεσμους στόχους κι αυτό εκτιμάται πολύ σε ένα εργασιακό περιβάλλον.
2. Τι μισθός προβλέπεται;
Αν η συνέντευξη φτάνει στο τέλος της και δεν έχει γίνει ακόμη νύξη για τον μισθό, μη διανοηθείς να φύγεις από το γραφείο χωρίς να έχεις μάθει ποιος θα είναι ο μισθός σου. Όσο κι αν διστάζεις να ρωτήσεις, θέσε ευθέως αυτό που θες γιατί μπορεί να καταλήξεις να δώσεις τα χέρια κι ακόμη ο μισθός σου να συζητιέται στο περίπου, χωρίς καμία ακρίβεια.
3. Με ποια κριτήρια γίνονται μισθολογικές αυξήσεις;
Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική ερώτηση, σύμφωνα με τους ειδικούς που θα δείξει ότι έχεις προσδοκίες από τη νέα σου θέση και προτίθεσαι να εργαστείς με συνέπεια προκειμένου να ανελιχθείς μέσα από τον νέο σου ρόλο. Έτσι παράλληλα θα μάθεις και για το αν υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις στο συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον και αν υπάρχει γενικότερα αναγνώριση της δουλειάς σου.
4. Ποια είναι τα συνολικά οφέλη της θέσης;
Μπορεί να σου φαίνεται ότι ρωτάς πολλά αλλά έτσι φαίνεται ότι έχεις ένα μεθοδικό μυαλό και σε ενδιαφέρει να μάθεις τα πάντα για το νέο εργασιακό σου περιβάλλον, κάτι που κάνει τους μελλοντικούς σου εργοδότες να σε εμπιστευτούν από την αρχή. Με αυτή την ερώτηση, μπορείς να μάθεις τα πάντα για τον τρόπο της ασφάλισής σου, για ενδεχόμενα bonus και για ό,τι άλλο προβλέπεται. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να συγκρίνεις τη νέα θέση με τις προηγούμενες ώστε να καταλήξεις αν σου ταιριάζει.
5. Προβλέπεται καθόλου η τηλεργασία;
Σε καιρούς πανδημίας, είναι μία από τις πιο βασικές ερωτήσεις καθώς από την απάντηση που θα δοθεί, φαίνεται μεταξύ άλλων, αν το νέο εργασιακό περιβάλλον δείχνει πρώτα από όλα εμπιστοσύνη στους εργαζομένους του όταν δεν έχουν φυσική παρουσία και δουλεύουν εξ αποστάσεως.
6. Μπορώ να πάρω λίγο χρόνο για να αξιολογήσω όσα μου είπατε;
Δεν χρειάζεται να πεις αμέσως το ναι. Έτσι δείχνεις ότι έχεις να σκεφτείς και άλλες προτάσεις που μπορεί να προσφέρουν περισσότερα από τη συγκεκριμένη θέση. Αν ο χρόνος που ζητάς να πάρεις, σου δοθεί και οι περισσότερες απαντήσεις που έχεις λάβει, είναι κοντά σε αυτά που θες, τότε μάλλον αξίζει να δεχτείς τη νέα σου θέση!