Τους κινδύνους επισημαίνουν ειδικοί - Ποια είναι η προστασία της ενισχυντικής δόσης εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη
Πολύ ντόρος γίνεται εσχάτως με την μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον και το γεγονός ότι σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η μετάλλαξη του κορονοϊού με τις ηπιότερες συνέπειες. Υπάροχυν ξκάποιοι που σκέφτονται «Μήπως να κολλήσω την Όμικρον για να αποκτήσω ανοσία;». Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση κρύβει πολλές παγίδες και γι' αυτό δεν τη συστήνουν οι γιατροί.
Η καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εξηγεί στο Star γιατί σε αυτό το σκεπτικό κρύβονται μεγάλοι κίνδυνοι.
«Πρώτον, δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα νοσήσουμε πιο βαριά απ΄ ό,τι σκεφτόμαστε. Δεύτερον, δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε επιπτώσεις long covid. Μπορεί άθελά μας να κολλήσουμε ηλικιωμένους ή μικρά παιδιά γύρω μας. Το ότι έχουμε κολλήσει δεν σημαίνει ότι σε λίγο καιρό δεν θα ξανακολλήσουμε το ίδιο ή άλλο στέλεχος» δηλώνει η καθηγήτρια
Δεν είναι τυχαίο ότι η Όμικρον κατέγραψε χθες το πρώτο της θύμα στην Ελλάδα, καθώς κατέληξε 77χρονη ανεμβολίαστη γυναίκα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο «Σωτηρία».
Η προσστασία με την ενισχυντική δόση εμβολιασμού
Πάντως, η προστασία που παρέχει η ενισχυτική δόση του εμβολίου έναντι νοσηλείας από την παραλλαγή Όμικρον διατηρείται σε υψηλό επίπεδο αρκετές εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με βρετανικά στοιχεία.
Όπως μεταδόθηκε στον ΣΚΑΪ, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει σε νεότερη τεχνική ενημέρωση ότι η προστασία έναντι νοσηλείας είναι στο 92% δύο εβδομάδες μετά από την τρίτη δόση.
Το ποσοστό αυτό δεν πέφτει παρά μόνο στο 83% δέκα ή περισσότερες εβδομάδες μετά από την ενισχυτική δόση εμβολιασμού.
Η ίδια μελέτη επιβεβαιώνει ότι αντίθετα η προστασία από την τρίτη δόση έναντι ήπιας νόσησης από την Όμικρον φθίνει πιο γρήγορα.
Η αποτελεσματικότητα έναντι απλής συμπτωματικής λοίμωξης είναι αρχικά στο 65-70%, αλλά μετά από δέκα εβδομάδες μειώνεται στο 45-50%.