Ο επιδημιολόγος αποκλείει προς το παρόν χαλάρωση των μέτρων λόγω των κρουσμάτων και της πίεσης στα νοσοκομεία
Στην εξέλιξη της πανδημίας και στη σύγκριση των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.
Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε, ότι έχουμε μία γρήγορη αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, κάτι που φαίνεται και στην καθημερινή επιδημιολογική αναφορά. Ανέφερε ότι «στο άνοιγμα των σχολείων είχαμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες, συνέπεια του αυξημένου διαγνωστικού ελέγχου σε όλη τη μαθητική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς και από εκεί και πέρα, χθες και προχθές, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί».
Αναφερόμενος στην πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας, είπε ότι «είχαμε περίπου 600 διασωληνωμένους, πριν αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση». Επεσήμανε δε, ότι «μέχρι εκείνη τη στιγμή αφορούσε περιστατικά Δέλτα, η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα και είναι αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών της». Πρόσθεσε δε, ότι η μετάλλαξη Δέλτα συμβάλλει στις σοβαρές νοσηλείες, αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, σε σύγκριση με την Όμικρον.
Επίσης ανέφερε, ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση, η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη έναντι της Δέλτα, τονίζοντας επίσης, ότι όσοι έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον, έχουν μεγάλη προστασία έναντι της Δέλτα.
Τέλος, για το θέμα της πιθανής χαλάρωσης των μέτρων, χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, όπως και η πίεση στο σύστημα υγείας και δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε, με τη στάση μας να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα για να μην έχουμε νέα έξαρση.