Τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα
Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα των νέων στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, που παρουσίασε κατά τη σημερινή ενημέρωση o επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική βελτίωση της τάξης περίπου του 20%, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των θανάτων όμως έδειξε μια επιδείνωση της τάξης του 10%, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με μικρή υποχώρηση στις εισαγωγές και μικρή επιδείνωση στους σκληρούς δείκτες».
Όπως είπε, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ έδειξε μικρή αύξηση της τάξης του 5% και ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο στα νοσοκομεία έδειξε σημαντική εοιδείνωση της τάξης του 20%. Παράλληλα, είπε ότι βλέπουμε και μια επιτάχυνση των εξιτηρίων, ενδεικτικό της μετάλλαξης Όμικρον, της τάξης του 30%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρώς στο 1,3.
Ωστόσο, τα στοιχεία τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ευρώπη, μόνο καλά δεν είναι. Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 44% την τελευταία εβδομάδα, καθώς καταγράφηκαν περίπου 2,7 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Χθες μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που καταγράφηκαν πάνω από 3 εκατ. διαγνώσεις. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες αυξήθηκαν περίπου 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν περίπου 6.700 θάνατοι ανά ημέρα.
Η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται, όσον αφορά τη διασπορά και παρατηρήθηκε περίπου 21% αύξηση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι από την άλλη συνέχισαν να μειώνονται και μειώθηκαν και αυτή την εβδομάδα περίπου 3%. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περίπου 7,7 εκατ. διαγνώσεις και 20.200 θάνατοι ωτην τελευταία εβδομάδα.
Πρόσθεσε ότι «η επίταση της διασποράς στην Ευρώπη παραμένει μαζική αν κι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με προηγούμενη εβδομάδα με 39 από τις 47 χώρες της Ευρώπης να επιδεινώνονται. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρείται σε 27 χώρες. Μέτρια βελτίωση δηλαδή πάνω από 20% παρατηρήθηκε σε μόλις δύο χώρες».