«Όσο παραμένει άνιση η εμβολιαστική κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο θα κινδυνεύουμε με ιούς στο μέλλον»
«Είμαστε κοντά στο σημείο που ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε έναν ενδημικό ιό όπως η γρίπη, εκτός αν υπάρξει κάποιο απρόοπτο γεγονός με ένα ισχυρότερο στέλεχος. Συνήθως οι περισσότερες μεταλλάξεις κάνουν τον ιό ενδημικότερο, με λιγότερη σοβαρότητα και αυτό φαίνεται με την Όμικρον. Αν η νέα μετάλλαξη δημιουργήσει άλλα χαρακτηριστικά, που κατά την γνώμη μου δεν θα δημιουργήσει, θα μιλάμε ενδεχομένως για άλλους ιούς» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας τμήμα Ιατρικής Πανεπιστήμιο Πατρών, Απόστολος Βανταράκης.
Είναι αναμενόμενο, επεσήμανε, για έναν ιό που έχει τα εξής δύο βασικά χαρακτηριστικά να εμφανίζονται μεταλλάξεις. Πρώτον είναι αναπνευστικός ιός, οπότε μεταδίδεται πολύ εύκολα και το δεύτερο βασικό είναι η ανισότητα στους εμβολιασμούς που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Θεωρώντας ότι έχουμε εμβολιαστεί στην Ευρώπη, δεν σημαίνει ότι το λήξαμε το ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι τελευταίες μεταλλάξεις έχουν παραχθεί όπου υπάρχει συνωστισμός, φτώχεια δηλαδή και χαμηλό επίπεδο εμβολιασμών. Γι’ αυτό ο ΠΟΥ έχει αλλάξει την στρατηγική του τον τελευταίο καιρό και προσπαθεί να πείσει τις χώρες να παράσχουν εμβόλια στις φτωχότερες χώρες. Όσο παραμένει άνιση η εμβολιαστική κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο θα κινδυνεύουμε με ιούς στο μέλλον, λόγω και της τροποποίησης των ιών σε σχέση με τις δυνατότητες που έχουν».