Ζητά να ισχύσουν τα νέα μέτρα ήδη από την Πέμπτη
Στα ίδια επίπεδα με το χθεσινό «μαύρο» ρεκόρ θα είναι τα κρούσματα του κορονοϊού τις επόμενες ημέρες, εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογία, Νίκος Τζανάκης. Ειδικότερα, όπως είπε μιλώντας στο Mega, οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες.
«Δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς» είπε ο κ. Τζανάκης, «οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 30.000». Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ανησυχία προκαλεί και η άνοδος του δείκτη θετικότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα είχε προκληθεί λιγότερη αναστάτωση στους πολίτες εάν τα μέτρα είχαν τεθεί σε ισχύ νωρίτερα. «Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα. Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική. Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Delta, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν» εξήγησε.
Ο καθηγητής τόνισε πως από τα 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα και πλέον με την επικράτηση της Όμικρον όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες.
«Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη» τόνισε και πρόσθεσε ότι τα υψηλά κρούσματα θα αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστιστούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. «Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα και εφαρμόσουμε σωστά το ζήτημα που έχει να κάνει με την ατομική μας ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά», είπε.
Αναφορικά με τα σχολεία, ο Νίκος Τζανάκης θεωρεί ότι θα κλείσουν λόγω κρουσμάτων. «Αυτή η λοίμωξη είναι ιογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά. Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων. Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση. Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων» ανέφερε.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν εθνικό κίνδυνο. Πρέπει να σκεφτούμε ώριμα» επανέλαβε για την ατομική ευθύνη και εξήγησε πως αν κάποιος είναι εμβολιασμένος και ήρθε σε επαφή με κρούσμα δεν μπαίνει σε καραντίνα, αλλά οφείλει να είναι προσεκτικός, ιδιαίτερα στις επαφές του με ευάλωτα άτομα. Εάν όμως εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγει τις επαφές και να μην πάει στη δουλειά του, προκειμένου να μη μεταδώσει τον ιό. Εάν από την άλλη είναι ανεμβολίαστος και έρθει σε επαφή με κρούσμα θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα.
Ο κ. Τζανάκης είπε πως όλα δείχνουν ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον διαρκεί λίγες ημέρες και αυτό οδήγησε σε μεταβολές στο χρονικό όριο που μπορεί να μείνει σε καραντίνα, σε μόλις πέντε ημέρες.