Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ηπιότερη νόσηση
Τα στοιχεία δείχνουν, ότι το στέλεχος "Ομικρον" του κορονοϊού έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
"Στη Νότια Αφρική η αύξηση των θανάτων δείχνει ,ότι είναι βραδύτερη από την αύξηση των διαγνώσεων, γεγονός που προς το παρόν ερμηνεύεται ως ένδειξη ηπιότερης νόσου" είπε και πρόσθεσε ότι "δεν θα πρέπει όμως να υποτιμήσουμε την δυναμική του νέου στελέχους, να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας". Οι προβλέψεις σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι, ότι η έλευση του στελέχους "Ομικρον" αναμένεται να δημιουργήσει μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων, που στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα.
Το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων. Ωστόσο, όπως είπε, η δυναμική στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών. "Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία συγκλίνουν ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση", υπογράμμισε ο καθηγητής.
Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Σημαντική βελτίωση δείχνει ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 14% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σταθεροποίηση. Παραμένει αυξημένη η πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση αποσυμπίεσης, είπε ο καθηγητής.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε σταθεροποίηση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 υποχώρησε κατά 16% ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων υποχωρεί κάτω από το 1,2.