Μέτρα για την μετάλλαξη Όμικρον
Να ανακόψει την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού που ευνοείται από τη μετάλλαξη Όμικρον επιχειρεί η κυβέρνηση κι έτσι η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00.
Η πίεση στο ΕΣΥ είναι ισχυρή και ο στόχος για τη μέγιστη θωράκιση του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού παραμένει υψηλός, ενώ με το βλέμμα στις γιορτές των Χριστουγέννων, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να «στεγανοποιήσει» τη χώρα, υποχρεώνοντας από την Κυριακή (19/12) τους ταξιδιώτες που θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα – εμβολιασμένους και μη – να επιδεικνύουν στις αρχές αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών.
«Η άμυνά μας είναι το εμβόλιο» επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι το εθνικό σύστημα υγείας το πιέζουν κατά βάση συνάνθρωποί μας άνω των 60 που είναι ανεμβολίαστοι και συμπλήρωσε: «αυτοί πρέπει να πειστούν ότι πρωτίστως είναι για την υγεία τους, σε αυτό δουλεύουμε και για αυτό τον λόγο έχουμε βάλει και μέτρα τα οποία αν θέλετε περιορίζουν τη δυνατότητά τους να έχουν πλήρεις δραστηριότητες αν δεν έχουν εμβολιαστεί».
Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα Όμικρον στην Ελλάδα
Μακραίνει ο κατάλογος των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας. Πλέον σε δέκα ανέρχονται οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις, καθώς δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και τρία στη νότια Πελοπόννησο. Επιπλέον, εννέα περιστατικά διερευνώνται ως ύποπτα στην Κρήτη. Υπενθυμίζεται, πως ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την καταγραφή τριών κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον – δύο εισαγόμενα και ένα εγχώριο – ενώ τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου δύο ακόμα κρούσματα της Όμικρον επιβεβαιώθηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Λασιθίου.
Σε «βαθύ κόκκινο» 26 περιοχές
Βράζει η χώρα από τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφει καθημερινά ο ΕΟΔΥ και πλέον 26 περιοχές της επικράτειας έχουν ενταχθεί στο ανώτερο επίπεδο του επιδημιολογικού συναγερμού. Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική, καθώς από τα 4.801 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο οι 1.486 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Οι περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι: Θεσσαλονίκη, Άγιο Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Έβρος, Λακωνία, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία.
Πάντως, στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής σήμερα θα βρεθεί η πανδημία, η νέα παραλλαγή Όμικρον και οι εμβολιασμοί, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί εάν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει κανονικά ή θα τεθούν νέες προϋποθέσεις – τουλάχιστον ως προς τα ταξίδια.