Έδινε μάχη στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» -Διαβάστε για την πολυτάραχη ζωή του
Πέθανε ο Γιώργος Τράγκας. Ο γνωστός δημοσιογράφος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών το πρωί της Τρίτης (14.12), στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία, έχοντας δώσει μάχη με τον κορονοϊό, όντας ανεμβολίαστος.
Ο Γιώργος Τράγκας, είχε μπει χθες σε μηχάνημα τεχνητού νεφρού καθώς επιδεινώθηκε και η νεφρική του λειτουργία.
Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Σωτηρία
«Κατέληξε σήμερα, 14.12.2021, και ώρα 03.10 πρωινή ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας και επικεφαλής του κινήματος ‘’Ελεύθεροι Άνθρωποι’’ σε ΜΕΘ του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ. Ανεμβολίαστος, εισήχθη με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, λόγω λοίμωξης covid19 στις 04.12.2021 σε κλινική του νοσοκομείου ‘’Η ΣΩΤΗΡΙΑ’’ ενώ λίγες ώρες αργότερα, λόγω της σοβαρής κατάστασής του διεκομίσθη σε ΜΕΘ του ιδίου νοσοκομείου».
Γιώργος Τράγκας: Η πολυτάραχη ζωή από τις φτωχογειτονιές του Μεταξουργείου μέχρι τη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία»
«Εν Αθήναις κυρίες και κύριοι, καλημέρα σε ολόκληρη την επικράτεια»! Η χαρακτηριστική βραχνή φωνή του Γιώργου Τράγκα που επί τριάντα και πλέον χρόνια καλημέριζε τους εκατοντάδες χιλιάδες ακροατές που συντόνιζαν καθημερινά με ευλάβεια τα «ραδιοφωνάκια τους», όπως έλεγε, προκειμένου να τον ακούσουν, έσβησε πριν από λίγες ώρες.
Ένας από τους πιο γνωστούς και πετυχημένους δημοσιογράφους που έγραψε τη δική του ιστορία με τα ραδιοφωνικά σόου σχολιάζοντας γλαφυρά την επικαιρότητα, έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον κορονοϊό που του προκάλεσε αρκετές και σοβαρές επιπλοκές. Είτε συμφωνούσε, είτε διαφωνούσε κανείς με τις απόψεις του, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι ήταν αυτό που λέμε «μια κατηγορία μόνος του». Πολλοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον μιμηθούν, ακόμη και στο ηχόχρωμα της φωνής του, αλλά… Τράγκας είναι/ήταν μόνο ένας.
Μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Μεταξουργείου
Τόσο η επαγγελματική του πορεία (όχι μονάχα στο ραδιόφωνο, αλλά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης), όσο και η προσωπική ζωή ήταν αμφότερες πολυτάραχες. Είχε γεννηθεί πριν από 72 χρόνια, και ειδικότερα στις 30 Ιουλίου του 1949 όπως ανέφερε και η ταυτότητά του, στις φτωχογειτονιές του Μεταξουργείου, όπου μεγάλωσε δίπλα σε οίκους ανοχής και νταβατζήδες, όπως έλεγε ο ίδιος.
Ο πατέρας του ήταν γυναικολόγος αλλά ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκε να ακολουθήσει το επάγγελμά του. Από μικρό τον είχε κερδίσει η δημοσιογραφία. Αρχικά έστελνε κείμενα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και ακολούθως στο περιοδικό «Εικόνες» της αείμνηστης Ελένης Βλάχου. Μέσα του όμως δεν είχε κατασταλάξει στο είδος ρεπορτάζ που θα ακολουθούσε. Ξεκίνησε από το ελεύθερο, καλύπτοντας επί της ουσίας λίγο απ’ όλα, ό,τι έπεφτε στην αντίληψή του και συνέχισε με το αθλητικό ρεπορτάζ, καλύπτοντας ποδοσφαιρικούς αγώνες για λογαριασμό της εφημερίδας «Μεσημβρινή».
Η δολοφονία Αθανασιάδη τον συγκλονίζει
Καίρια σημασία στην πορεία του θα διαδραματίσει η «Βραδυνή» του εκδότη Τζώρτζη Αθανασιάδη, ο οποίος δολοφονήθηκε από άγνωστο μέχρι σήμερα άνδρα, το απόγευμα της 18ης Μαρτίου 1983.
Για το περιστατικό ο 34χρονος τότε Γιώργος Τράγκας διεξήγαγε εξαντλητική έρευνα προκειμένου να αποκαλυφθεί ο δολοφόνος και ο ηθικός αυτουργός, χωρίς όμως να καταφέρει να φθάσει στους υπαίτιους. Είχε πλέον στραφεί στο αστυνομικό ρεπορτάζ και είχε αποκτήσει επαφές με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και με πρόσωπα κλειδιά στην Κρατική Ασφάλεια τα οποία τον τροφοδοτούσαν με αποκαλυπτικά θέματα που γινόντουσαν πολλές φορές πρωτοσέλιδο. Σταδιακά θα περάσει στο πολιτικό ρεπορτάζ στο οποίο ομολογουμένως θα καταγράψει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, κάτι στο οποίο βοήθησε άλλωστε και το στιλ του. Μιλούσε με άνεση στους πολιτικούς, ανεξαρτήτου κόμματος, αν και οι περισσότερες πηγές του προέρχονταν από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας με όλα τα κομβικά πρόσωπα που μπαινόβγαιναν στην οδό Ρηγίλλης και ειδικότερα στο νεοκλασικό που στεγαζόταν το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Τον κυνήγαγαν στους κήπους του Χέρφιλντ
Το 1988 δουλεύοντας στον «Ελεύθερο Τύπο», την πρώτη τότε σε κυκλοφορία εφημερίδα που έφθανε να πουλάει 220.000 φύλλα καθημερινά, ασύλληπτο νούμερο για τα σημερινά δεδομένα, θα υπάρξει ένα περιστατικό που θα τον κάνει ευρύτερα γνωστό, ακόμη και σε όσους δεν τον γνώριζαν. Είναι η εποχή που ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου έχει μεταβεί στο νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου για επέμβαση καρδιάς και ο Τράγκας πηγαίνει κι αυτός στη βρετανική πρωτεύουσα, για λογαριασμό της εφημερίδας, προκειμένου να στέλνει καθημερινά ανταπόκριση για την κατάσταση της υγείας του προέδρου της κυβέρνησης. Τα ιατρικά ανακοινωθέντα είναι φειδωλά και αναπαράγονται αυτούσια από τις ελληνικές εφημερίδες. Ο ίδιος εκτιμά πως η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού είναι πολύ πιο επιβαρυμένη από αυτή που παρουσιάζεται στα άχρωμα δελτία Τύπου και επιχειρεί να συλλέξει περισσότερα στοιχεία. Βρίσκει γιατρούς και πρόσωπα του περιβάλλοντος Παπανδρέου προκειμένου να μάθει το κάτι παραπάνω.
Παράλληλα σχολιάζει δηκτικά το γεγονός ότι στο πλευρό του ασθενούς πολιτικού βρίσκεται μια χυμώδης αεροσυνοδός ονόματι Δήμητρα Λιάνη. Διατηρεί κρυφή ερωτική σχέση με τον παντρεμένο ακόμη πρωθυπουργό η οποία όμως έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται. Τα όσα γράφει ο Γιώργος Τράγκας γι’ αυτή τη σχέση προκαλούν εντάσεις στο ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα ο ιδιαίτερος γραμματέας του πρωθυπουργού, Μιχάλης Ζιάγκας, να επιτεθεί μια ημέρα με γροθιές στον ρεπόρτερ και ακολούθως να τον κυνηγήσει στους κήπους του νοσοκομείου.
Όλοι οι ταξιτζήδες (και όχι μόνο) άκουγαν τις εκπομπές του
Εξίσου σημαντικός σταθμός στην καριέρα του είναι επίσης αυτός του ραδιοφωνικού Σκάι. Σε μια εποχή με έντονα πολιτικά πάθη όπως αυτή των τελών της δεκαετίας του 1980 με αρχές του 1990 ο Γιώργος Τράγκας κάνει εκπομπή στον πρώτο ραδιοσταθμό της χώρας κάθε πρωί και τον ακούνε εκατομμύρια ακροατές. Εκείνο τον καιρό δεν υπήρχε ταξί που να έμπαινες το πρωί και στο αμάξι ο οδηγός να μην άκουγε Τράγκα. Η ραδιοφωνική του καριέρα εκτινάσσεται και γίνεται ο πιο καλοπληρωμένος παραγωγός της χώρας. Πολιτικά γραφεία, καφενεία, αυτοκίνητα στο δρόμο, σπίτια και εργασιακοί χώροι ακούνε «Εν Αθήναις», την εκπομπή που πέρασε αργότερα από αρκετούς ραδιοσταθμούς, όπως π.χ. από τον Real FM 97,8 για μια επταετία και από τα Παραπολιτικά 90,1, για να καταλήξει πρόσφατα στον αυτοδιαχειριζόμενο Ελλάδα 94,3, ενώ ο ίδιος είχε στήσει και τον ιντερνετικό ραδιοσταθμό Crash Radio, που αποτελούσε συνέχεια του καλαίσθητου περιοδικού Crash που εξέδιδε.
Τα εκδοτικά εγχειρήματα
Άλλωστε εκτός από δημοσιογράφος ήταν και εκδότης, έχοντας κυκλοφορήσει εφημερίδες όπως η «Χώρα» και η «Χώρα της Κυριακής» που αποτέλεσαν «σχολείο» για πολλούς μετέπειτα επιτυχημένους δημοσιογράφους, όπως συνέβη και με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 10» τον οποίο συντόνιζε και έβγαζε την εξίσου επιτυχημένη εκπομπή «Χωρίς Αναισθητικό», την οποία είχε ξεκινήσει από τον τηλεοπτικό Σκάι. Όπως έλεγε ο ίδιος, «έχω περάσει από όλα τα μεγάλα κανάλια της χώρας, εκτός από το Mega». Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων παρουσίαζε την εκπομπή «Viva» στον ΑΝΤ1 και μετείχε ως παρουσιαστής ή σχολιαστής σε κεντρικά δελτία ειδήσεων όπως ήταν αυτό του Alter, του Extra Channel, του Action 24, του Νέου Epsilon TV και του παλαιού Epsilon TV (σήμερα Open Beyond).
Εξαιτίας του γνωστού ύφους που είχε στην παρουσίαση και τον σχολιασμό, είχε βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο από πολιτικούς και ανεξάρτητες αρχές όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που τον Φεβρουάριο του 2012 του είχε επιβάλλει πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ γιατί χρησιμοποίησε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Παράλληλα κατά καιρούς είχαν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας τα περιουσιακά του στοιχεία και οι δηλώσεις πόθεν έσχες, καθώς το όνομά του βρισκόταν μεταξύ άλλων στην πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ, τον ειδικό κατάλογο με Έλληνες που είχαν καταθέσει χρήματα στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.
Του ζητούσαν να πολιτευτεί και εκείνος έφτιαξε δικό του κόμμα
Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε δεχθεί κρούσεις από κόμματα προκειμένου να κατέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υποψήφιος βουλευτής.
Ο ίδιος επέλεξε όμως να μην πάει με κανέναν και να δημιουργήσει τον δικό του φορέα. Τον περασμένη Φεβρουάριο ανακοίνωσε την ίδρυση πολιτικού κόμματος με την επωνυμία «Ελεύθεροι Άνθρωποι». Σκοπός του, όπως υποστήριξε, είναι να διασφαλιστεί η δημοκρατία, η καταπολέμηση της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης που προέκυψε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Στο κόμμα συμμετέχουν ως συνιδρυτές ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος. Τους επόμενους μήνες, τη συμπόρευση τους με τους Ελεύθερους Ανθρώπους ανακοίνωσαν το Μέτωπο Νίκης της Ραχήλ Μακρή, το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο του Δημήτρη Καζάκη, το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά, η Ελληνική Πολιτική Συνείδηση,το Κόμμα Δανειοληπτών-Ταυτότητα Κεντρώων, το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα, το κόμμα Δημοκρατικά Ενωμένων Πολιτών, το Κόμμα Ελλήνων Δανειοληπτών, καθώς και μεμονωμένοι πρώην βουλευτές και πολιτευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Νέας Δημοκρατίας, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Ελληνικής Λύσης. Ωστόσο, κατά τους επόμενους μήνες σημειώθηκαν αποχωρήσεις από το σχηματισμό με κυριότερες αυτές του Νίκου Νικολόπουλου και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, της Ραχήλ Μακρή, του Νίκου Καραχάλιου και των σχηματισμών Ε.ΠΑ.Μ., ΔΗ.Κ.ΚΙ. και Κ.ΕΛ.ΔΑ. Ο ίδιος όμως όχι απλώς δεν το έβαζε κάτω, αλλά θεωρούσε πως με τις κατάλληλες κινήσεις θα μπορούσε να εισέλθει στη Βουλή εκμεταλλευόμενος την απλή αναλογική.
Η πορεία προς το τέλος και οι 3 γάμοι με την ίδια γυναίκα
Τον πρόλαβε όμως ο κορονοϊός. Την 1η Δεκεμβρίου 2021, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι νοσεί. «Ο… συνοδός είναι δύσκολος αλλά μέχρι στιγμής είμαι καλά. Έχω έναν πυρετό, πηγαινοέρχεται. Έχω τη γεύση και την όσφρηση μου, δεν βήχω. Παίρνω ψευδάργυρο, βιταμίνες» θα πει στην τελευταία του συνέντευξη στο zoogla.gr, για να προσθέσει πως «δεν υπήρξα ποτέ αρχηγός των αντιεμβολιαστών στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι σε χιλιάδες εκπομπές μου, έχω διαφημίσει και είμαι υπέρ του συναινετικού εμβολιασμού. Όπως προβλέπει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είμαστε κίνημα ελεύθερων ανθρώπων, όχι αντιεμβολιαστών».
Στις 4 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στις 10 του μηνός διασωληνώθηκε και η κατάσταση επιδεινωνόταν σταδιακά λόγω του βεβαρημένου ιστορικού υγείας και του υψηλού σακχάρου που τον ταλαιπωρούσε επί πολλά χρόνια. Κατά την διάρκεια της νοσηλείας του, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και υπεβλήθη σε τοποθέτηση στεντ, ενώ ακολούθως συνδέθηκε με μηχάνημα τεχνητού νεφρού καθώς ο οργανισμός του δεν ανταποκρινόταν. Η σύζυγός του Μαρία Καρρά όσο κι αν επιθυμούσε να βρίσκεται στο πλευρό του εκείνες τις δύσκολες ώρες, δυστυχώς δεν μπορούσε να τα καταφέρει καθώς οι γιατροί απαγόρευαν τις επισκέψεις, όπως συμβαίνει άλλωστε και με κάθε ασθενή που έχει κορονοϊό. Και η ίδια είχε νοσήσει, αλλά το πέρασε πολύ πιο ελαφριά κάτι που οφείλεται και στο νεαρό της ηλικίας της, καθώς είναι 28 χρόνια μικρότερη.
Με τον Γιώργο Τράγκα είχαν παντρευτεί… τρεις φορές. Όπως είχε αναφέρει ο γνωστός δημοσιογράφος στις 30 Ιουλίου 2019, στο YouTube, «δημοσιεύω σήμερα ένα απόσπασμα από το βίντεο της ανανέωσης των γαμήλιων όρκων με τη σύζυγό μου Μαρία Καρρά. Η τελετή έγινε τον περασμένο Απρίλιο σε ένα Chapel στο Λας Βέγκας. Ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία για όλους μας. «Παπάς» ο «Έλβις Πρίσλεϊ» (καθώς ήταν ένας ο οποίος είχε ντυθεί Έλβις). Κουμπάροι ο Γιώργος Δαμάσκος και η σύζυγος του. Όσο για το «παρανυφάκι» δεν ήταν άλλο από τον πολυαγαπημένο μου Αστερίξ (σ.σ. το σκυλάκι του). Μια τελετή η οποία μέσω live streaming μεταδόθηκε μέχρι και στον γραφικό…Άγρα της Έδεσσας (που μένει η πεθερά μου). Περιμένω καλά σχόλια, τουλάχιστον γι αυτό το βίντεο. Να είστε όλοι καλά!».