Έγινε για λογαριασμό του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν (Bertslsmann Stiftung) - Δείτε τον πίνακα
Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα μια έρευνα που έγινε και έθεσε το εξής ερώτημα: «Υπάρχει πατέντα για να βγει μια χώρα καλά από την πανδημία; Ποιοι παράγοντες είναι σημαντικοί για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στη δημοκρατία;.
Συγκριτική έρευνα του Ιδρύματος Μπέρτελσμανν (Bertslsmann Stiftung) σε 29 χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ επιχειρεί με τα κριτήρια αυτά να καταδείξει, πόσο ικανά είναι τα πολιτικά συστήματα των χωρών για να αντιμετωπίσουν την κρίση, μετέδωσε η ΕΡΤ.
Το αποτέλεσμα: Η Ελλάδα πέτυχε ανώτερες θέσεις στις κλίμακες αξιολόγησης και είναι ένα από τα εκπληκτικά επιτυχημένα κράτη στη διαχείριση της πανδημίας και καλά τοποθετημένα κράτη. Στις πρώτες θέσεις είναι Σουηδία, Νέα Ζηλανδία και Γερμανία. Τις χειρότερες θέσεις καταλαμβάνουν Πολωνία, Ουγγαρία, Τουρκία και Μεξικό.
Καλά οργανωμένες δημοκρατίες ήταν μέχρι τώρα πολύ ανθεκτικότερες στην κρίση της πανδημίας από εκείνες που έχουν δημοκρατικό έλλειμα. Επωφελούνται από ένα συμμετοχικό σύστημα πολιτικής διαχείρισης που διαθέτει προβλεψιμότητα. Αντίθετα, χώρες στις οποίες οι δημοκρατικές αξίες όπως ελευθερία του τύπου, πολιτικά δικαιώματα, ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ήταν σε κίνδυνο πριν την πανδημία, έκαναν ανησυχητικά βήματα προς τα πίσω στη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, αποκαλύφθηκαν σημαντικά ελλείματά τους στη διαχείριση της κρίσης.
Αυτό είναι το πόρισμα της έρευνας που διενήργησε το ‘Ιδρυμα Μπέρτελσμαν για να εξετάσει τις αντιστάσεις της δημοκρατίας, τη οργανωτική διαχείριση της κρίσης, την ελαστικότητα της οικονομίας και την ανθεκτικότητα του κοινωνικού κράτους στη διάρκεια της πρώτης χρονιάς της πανδημίας κορωνοϊού. «Μία στιβαρή δημοκρατία και ένα καλά οργανωμένο κράτος αποδεικνύονται οι σημαντικότερεροι παράγοντες επιτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της», λέει ο Κρίστοφ Σίλερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν.
Νέα Ζηλανδία, Σουηδία και Ελβετία έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στο ζήτημα της ανθεκτικότητας της δημοκρατίας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση μεταξύ των 29. Τις χειρότερες έχουν Πολωνία, Ουγγαρία και Τουρκία. Στις χώρες αυτές οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την πανδημία για την περιστολή διαρκείας των ατομικών δικαιωμάτων. Περιορίστηκαν εξαιτίας της πανδημίας και στις άλλες χώρες αλλά σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Εσθονία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρετανία κ.α. υπήρξαν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την αποκατάστασή τους.
Στην οργανωτική διαχείριση της κρίσης προηγούνται Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 9η θέση. Κακές επιδόσεις είχαν στο σκέλος αυτό οι ΗΠΑ που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις, πριν το Μεξικό, την Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίες είναι τελευταίες και στο επικοινωνιακό σκέλος της κρίσης.
Καλά οργανωμένες Δημοκρατίες είναι σθεναρές επίσης στην οικονομία και στο κοινωνικό κράτος. Η Γερμανία, με την ευρεία εφαρμογή του κρατικά στηριζόμενου, μειωμένου ωραρίου εργασίας για να μην γίνουν απολύσεις ήταν αναμενόμενο να βρεθεί ψηλά στην ικανότητα της οικονομίας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.
Καλές επιδόσεις είχαν επίσης Σουηδία, Ελβετία, Δανία. Στο σκέλος αυτό η Ελλάδα πέφτει στην 22η θέση, με τελευταίες Τουρκία, Ιταλία και Μεξικό.
Η πλήρης έκθεση καθώς και ορισμένα πρόσθετα γραφήματα βρίσκονται στη διεύθυνση: www.bertelsmann-stiftung.de και www.sgi-network.org