«Οι ανεμβολίαστοι θα έπρεπε να μην μπορούν να πάνε πουθενά»
«Υπάρχουν κάποιες ελπίδες για την Όμικρον ότι μπορεί να μην είναι τόσο επιβαρυντική όσο η Δέλτα και αυτό θα ήταν καλό γιατί αν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα, σημαίνει ότι θα μπορούσε να κυριαρχήσει ένα στέλεχος που να μην προκαλεί σοβαρή νόσο», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
«Αυτό που έχει φανεί στην Νότια Αφρική που έχει πολλά κρούσματα με την Όμικρον και σε άλλες περιοχές, είναι ότι τα άτομα αυτά δεν νοσούν σοβαρά καθώς είναι είτε ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα. Την ίδια ώρα έχουν λίγες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ δεν έχουν καταγραφεί εισαγωγές σε ΜΕΘ ούτε και θάνατοι. Αυτό είναι το ενθαρρυντικό στοιχείο, που μένει να επιβεβαιωθεί με περισσότερες μελέτες», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις από τις εταιρείες που παράγουν τα mRNA εμβόλια, ο εμβολιασμός και με την τρίτη δόση αντιμετωπίζει το ίδιο αποτελεσματικά και την παραλλαγή Όμικρον, όσο και την Δέλτα.
Με τις δύο δόσεις, η ανοσολογική απάντηση απέναντι στην Όμικρον είναι μειωμένη. Πάντως, διευκρίνισε πως «επειδή η Όμικρον αναπτύχθηκε σε μέρη με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, δεν ξέρουμε με βεβαιότητα αν εκτοπίζει την Δέλτα από την κοινότητα».
Μια πιθανότητα, το πιο ευχάριστο σενάριο σχετικά με το στέλεχος Όμικρον είναι ότι μπορεί να φέρει και το τέλος της πανδημίας, με προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα προκύψει κάποιο άλλο πιο επιβαρυντικό στέλεχος, που θα αλλάξει τα δεδομένα, σημείωσε ο κ. Μανωλόπουλος.
«Αυτός είναι ένας τρόπος να αδυνατίσει ο ιός, να επικρατήσει κάποιο στέλεχος περισσότερο μεταδοτικό και λιγότερο νοσογόνο. Αυτό που γίνεται με το στέλεχος Όμικρον είναι ότι φέρει πολλές μεταλλάξεις, πάνω από 50, που οδηγεί σε τροποποιημένες ιδιότητες του ιού. Όσο μεταλλάσσεται μπορεί να αποκτά πλεονεκτήματα αλλά κάποια στιγμή θα αποδιοργανωθεί, δεν θα μπορεί να κάνει την δουλειά του. Μακάρι να είναι τελικά το Όμικρον, αυτό που θα δώσει μια λύση, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, γιατί το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν το δημιουργεί το Όμικρον, αλλά το Δέλτα. Έχουμε καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, άρα το στέλεχος Όμικρον είναι μια προοπτική, όχι η πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα».
«Η υποχρεωτικότητα είναι ένας τρόπος να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και οι αυξημένοι εμβολιασμοί είναι η λύση του προβλήματος τους επόμενους μήνες» επεσήμανε ο κ. Μανωλόπουλος. «Θα πρέπει να επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες είτε ηλικιακά είτε με βάση το επάγγελμα ή θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση στην κατηγορία των ατόμων άνω των 60 που είναι αυτή που παράγει τους περισσότερους θανάτους και νοσηλείες. Ίσως το οικονομικό αντικίνητρο των 100€ να μην είναι τόσο πειστικό. Ίσως το περιθώριο που δόθηκε για τις 15 Ιανουαρίου να είναι πολύ χαλαρό».
Η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας σε επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο θα βοηθούσε, προσέθεσε, όπως σε σώματα ασφαλείας, στρατό, ΜΜΜ και εργαζόμενους στην εστίαση. «Από την άλλη αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση φοβάται τις οργανωμένες αντιδράσεις. Μια επαγγελματική ομάδα έχει συνδικαλιστικά όργανα και αυτό ίσως κάνει δύσκολη την εφαρμογή».
15 ημέρες μετά την εφαρμογή του μέτρου για τους άνω των 60 ετών, ένα ποσοστό περίπου 15%-20% των ατόμων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν κάνει την πρώτη δόση, σημείωσε ο κ. Μανωλόπουλος και αν δεν θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο, τόνισε, το νούμερο αυτό θα πρέπει να μεγαλώσει. «Ο χειμώνας τώρα ξεκινά, άρα έχουμε μπροστά μας 3-4 εφιαλτικούς μήνες δυνητικά αν μείνουμε με τέτοιο υψηλό αριθμό κρουσμάτων».