Τι πιστεύουν οι πολίτες για την πανδημία και τα εμβόλια - Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Έλληνες
Σε εγρήγορση πρέπει να μείνει η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
Η έκρηξη της πανδημίας του κορονοϊού επηρεάζει τους Ελληνες, οι οποίοι ωστόσο δεν βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική πολιτική λύση στη σύγκριση με τη Νέα Δημοκρατία.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 30%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στο 18,6% (με αποτέλεσμα η διαφορά των δύο κομμάτων να βρίσκεται στις 11,4 μονάδες.
Στην τρίτη θέση της πρόθεσης ψήφου βλέπουμε το Κίνημα Αλλαγής να σταθεροποιείται σε ποσοστά κοντά στο 10% και συγκεκριμένα 9,6%. Τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 4,9%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,2%, το Μέρα 25 με 3,3%, οι Ελληνες για την Πατρίδα του Κασιδιάρη με 1,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 13,8%, με 1 στους 10 ψηφοφόρους να δηλώνει αναποφάσιστος.
Η συσπείρωση είναι επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση είναι στο 83% στους δεξιούς, στο 85% στους κεντροδεξιούς και στο 70% στους κεντρώους, δείχνοντας ότι είναι σωστή και πετυχημένη η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσέγγιση του κεντρώου χώρου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στους αριστερούς είναι στο 81%, υποχωρεί στους 72% στους κεντροαριστερούς και πέφτει μόλις στο 49% στους κεντρώους.
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39% και ακολουθεί μακριά ο Αλέξης Τσίπρας μόλις με 16%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%. Διαχρονικά βλέπουμε μια πτώση του νυν πρωθυπουργού από το 46% τον περασμένο Μάιο στο 39% σήμερα ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι σταθερά στο 16% κι έχει υποχωρήσει 3 μονάδες από τον Οκτώβριο.
Αξιολόγηση των κομμάτων
Η κυβέρνηση συνολικά αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 40% και αρνητικά 53%. Η ΝΔ χάνει πέντε μονάδες από τον περασμένο Μάιο ως προς τις θετικές γνώμες αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να «κάνει ταμείο» καθώς από το 15% πριν έξι μήνες υποχωρεί. Συγκεκριμένα, τον ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν θετικά μόλις το 14% των πολιτών και αρνητικά το εντυπωσιακό 78%.
Ως προς την αξιολόγηση πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρούμε ότι:
Το 45% κρίνει θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 50% αρνητικά, περισσότερες δηλαδή οι αρνητικές από τις θετικές. Μάλιστα τον Μάιο του 2021 οι θετικές γνώμες ήταν στο 52%, υποχώρηση δηλαδή 7 μονάδες. Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας από 21% θετικές γνώμες υποχωρεί στο 18%.
«Καμπάνα» χτυπά για τα κόμματα ως προς την πορεία της χώρας. Το 51%, μεγαλύτερο ποσοστό τους τελευταίους μήνες κρίνει ότι κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 40% προς τη θετική.
Οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 43% ότι είναι στην ίδια κατάσταση προσωπικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το 37%, δηλαδή ένας στους 3 λέει ότι είναι σε χειρότερο και μόλις το 20% ότι είναι σε καλύτερη.
Πανδημία και εμβόλια
Μείζον πρόβλημα για τους Ελληνες πολίτες είναι η πανδημία. Συγκεκριμένα, το 38% δηλώνει ότι η πανδημία του κορονοϊού και η ιατρική περίθαλψη είναι το σημαντικότερο από τα 5 πρώτα προβλήματα. Μόλις ένα μήνα πριν η πανδημία ήταν στο 20% και πιο σοβαρό πρόβλημα φάνταζε η… τσέπη του καθενός. Η έξαρση των τελευταίων ημερών προκαλεί φόβο και ανησυχία στους πολίτες και αυτό αντικατοπτρίζεται και στα δεδομένα της έρευνας.
Δεύτερο πιο σοβαρό σε ποσοστό 28% κρίνουν την οικονομία – ακρίβεια όταν τον Οκτώβριο ήταν στο 40%. Ακολουθεί η ανεργία με 8%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 6% και η εξωτερική πολιτική με 3%.
Κακό μαντάτο για την κυβέρνηση είναι οι εντυπώσεις που έχει ο κόσμος για το έργο της στη δημόσια υγεία – κορονοϊό. Το 56% το κρίνει μάλλον αρνητικά κι ένας στους 3 (ποσοστό 33%) μάλλον θετικά ενώ το 10% ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Οι θετικές εντυπώσεις υποχώρησαν από το 50% τον Μάιο στο 33% σήμερα ενώ οι αρνητικές αυξήθηκαν από 45% σε 56%.
Στο ερώτημα αν έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας ή είναι μπροστά μας, το 35% λέει ότι τα χειρότερα πέρασαν αλλά το 58% ότι είναι μπροστά μας. Είναι η αίσθηση της ανασφάλειας για την επόμενη ημέρα όσο οι πολίτες παρακολουθούν την αύξηση στα κρούσματα, τους νεκρούς, τους διασωληνωμένους.
Το 79% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί και το 19% ότι δεν έχει. Η αύξηση όσων δηλώνουν εμβολιασμένοι είναι εντυπωσιακή, από 43% τον Μάιο σε 79% σήμερα.
Στις ηλικίες 17-34 εμβολιασμένοι δηλώνουν σε ποσοστό 72%, στις ηλικίες 35-44 το 75%, στις ηλικίες 45-54 ένα ποσοστό 77%, στις ηλικίες 55-64 ποσοστό 82% και στις ηλικίες 65 ετών και άνω το ποσοστό φτάνει το 90%.
Ως προς την πρόθεση εμβολιασμού, το 4% όσων δεν έχουν κάνει λένε ότι θα το κάνουν και ένα ισχυρό 11% λέει ότι δεν θα το κάνει.
Για την ασφάλεια των εμβολίων, το 67%, δηλαδή 2 στους 3, δηλώνουν ότι είναι ασφαλή και το 20% ότι δεν είναι.
Οκτώ στους 10 πολίτες δηλώνουν υπέρ των εμβολίων και ένα 15% κατά.