Τα επιδημιολογικά στοιχεία θα καθορίσουν τον δρόμο για την ύπαρξη νέων μέτρων - Γιατί δεν έχει εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών
Η διάδοση του κορονοϊού στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλό επίπεδο και στην ουσία η καμπύλη ακολουθεί την πορεία που υπάρχει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά, όμως σε σχέση με πέρυσι υπάρχει το πλεονέκτημα του εμβολίου. Βεβαίως, υπάρχει σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, άνω του 30%, που αρνείται να εμβολιαστεί βάσει αυτών οι ειδικοί περιμένουν να κορυφωθεί η πανδημία του 4ου κύματος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, δηλαδή λόγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Τα μέτρα τύπου καραντίνας για τους ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε το περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας και η απόδοσή τους θα φανεί στις επόμενες 15 ημέρες. Όμως σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την κορύφωση του 4ου κύματος να αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου.
«Τίποτα δεν αποκλείεται κατά τη δική μου γνώμη. Καταλαβαίνω απόλυτα την κοινωνία και την πολιτεία ότι δεν θέλει lockdown», δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Το σίγουρο είναι ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα καθορίσουν την ύπαρξη νέων μέτρων, όπως μετέδωσε το Mega.
Γιατί δεν γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Υπάρχει, βεβαίως, το ερώτημα γιατί δεν εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ώστε η χώρα να βγει μια αρχίτερα από αυτό το δύσκολο μονοπάτι. «Ούτε στο Μπέργκαμο δεν εφάρμοσαν την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ως μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσει γιατί απλά δεν υπάρχουν άλλοι ευρωπαϊκοί πόροι για να δοθούν ενισχύσεις στις επιχειρήσεις σε περίπτωση lockdown.
Έστι ως έχει η κατάσταση, τρομάζει το γεγονός ότι βρίσκεται σε «βαθύ κόκκινο» η μισή Ελλάδα, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη Εικοσιεπτά περιφερειακές ενότητες έχουν μπει πλέον στον 5ο επίπεδο επικινδυνότητας και μετά την είσοδο των Γρεβενών, της Άρτας και της Αιτωλοακαρνανίας.