Ασφυκτική χαρακτηρίζουν την κατάσταση οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης
Ασφυκτική παραμένει η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου δοκιμάζεται η αντοχή του Συστήματος Υγείας με την πληρότητα στις ΜΕΘ να φθάνει και το 100% και τις εφημερίες να εξελίσσονται σε εφιάλτη για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης οι γιατροί κάνουν λόγο για μια δραματική εφημερία το 24ωρο που πέρασε, ενώ υπογραμμίζουν ότι γίνεται μάχη για τις ΜΕΘ: Σημειώθηκαν 110 προσελεύσεις και έγιναν 50 εισαγωγές ασθενών με τις 36 κλίνες ΜΕΘ να είναι όλες γεμάτες. Μάλιστα, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν περιστατικά στο από άλλα ιδρύματα, ωστόσο δεν ηταν σοβαρά και στη συνέχεια διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία και σε ένα ιδιωτικό που συνεργάζεται με το ΕΣΥ.
Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ οι ΜΕΘ είναι επίσης γεμάτες , με εισαγωγές να έχουν γίνει ήδη από τις πρώτες ώρες της εφημερίας. Την ίδια ώρα υπάρχουν ασθενείς, που είναι διασωληνωμένοι εκτός των μονάδων ενταντικής θεραπείας. Ίδια εικόνα επικρατεί και στα δύο νοσοκομεία της Κοζάνης.
Στην κλινική covid στο Μαμάτσειο νοσοκομείο νοσηλεύονται 53 ασθενείς, ενώ συνεχίζονται οι διακομιδές σε όμορα νοσοκομεία. Μεγάλη είναι η κινητικότητα προσερχόμενων ασθενών και στα ΤΕΠ, καθώς και ασθενοφόρων που καταφθάνουν από το πρωί. Έως και 25% φτάνει η αύξηση των διακομιδών τις τελευταίες ημέρες με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται χειρότερη από πέρυσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, Θωμά Σαραφείδη.
Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση, σε ότι αφορά στην διαχείριση των περιστατικών covid που φτάνουν συνεχώς στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς της παθολογικής κλινικής να κάνουν λόγο για κλιμάκωση, ζητώντας ενίσχυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν στο άνοιγμα επιπρόσθετων κλινών covid αλλά και των περιστατικών μη covid.
Την ίδια ώρα, η πληρότητα στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων της Περιφερειακής Ενότητας παραμένει στο 100%. Μέχρι σήμερα πάντως, στο Μαμάτσειο δεν προσήλθαν ιδιώτες γιατροί, αλλά ούτε με φύλλα επίταξης. Ωστόσο στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οικειοθελώς δύο πνευμονολόγοι και ένας παθολόγος, ενώ το φύλλο επίταξης παρέλαβε μια πνευμονολόγος η οποία και αναμένεται να υπογράψει την σύμβαση.
Η έκκληση για βοήθεια παραμένει ζητούμενο, με την διευθύντρια της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Κοζάνης, Ευθαλία Ράντου και τον γιατρό, Δημήτρη Ντέμο, να περιγράφει την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται για μια ακόμη φορά η περιοχή, όπως αποτυπώνεται και στις νοσηλείες, με τον φόβο ότι θα υπάρξει κλιμάκωση τις επόμενες ημέρες.
Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Κοζάνης, Κωνσταντίνος Στόκος, αναφέρει πως οι κλίνες παραμένουν γεμάτες, με διακομιδές ασθενών και από την Κεντρική Μακεδονία. Η ίδια εικόνα και στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας στην ΜΕΘ.