Ο σταθμός-φάντασμα του ΟΣΕ στην Αττική

Ο σταθμός-φάντασμα του ΟΣΕ στην Αττική

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά

Πολύ συχνά περνάμε μπροστά από κτήρια, εγκαταστάσεις και αξιοθέατα που έχουν τη δική τους ιστορία και δεν τυχαίνει καν να τα παρατηρήσουμε καλύτερα. Η καθημερινότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί πολλές φορές μας κάνουν να κινούμαστε χωρίς να σηκώνουμε το κεφάλι και να αφουγκραζόμαστε όσα γίνονται γύρω μας.

Κάπως έτσι αγνοούμε και δεν παρατηρούμε άγνωστες γωνιές στην Αττική που έχουν τη δική τους ιστορία και κάποτε ήταν γεμάτες ζωή. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον σταθμό – φάντασμα του ΟΣΕ στην Αττική και συγκεκριμένα στους Αγίους Αναργύρους.

Πιθανόν έχεις ακούσει ή χρησιμοποιήσει κάποτε στο παρελθόν το τρένου του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγίων Αναργύρων. Πρόκειται για έναν σιδηροδρομικό σταθμό του ΟΣΕ στην Αττική επί των γραμμών Πειραιά – Πάτρας και Λαυρίου – Αγίων Αναργύρων κοντά στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων. Το πρώτο του δρομολόγιο έγινε το μακρινό 1884 και κατάφερε να έχει λειτουργία περισσότερο από έναν αιώνα.

Πολλά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2005, μαζί με το κλείσιμο της γραμμής Πειραιά – Αγίων Αναργύρων, αποτέλεσε τον τερματικό της γραμμής. Δυο χρόνια αργότερα έκανε το τελευταίο του δρομολόγιο. Τον αντικαθιστά πλέον ο ομώνυμος σταθμός του προαστιακού σιδηροδρόμου Αθήνας. Ένας σταθμός που μετέφερε περισσότερους από ενάμιση εκατομμύριο επιβάτες, σταμάτησε οριστικά να λειτουργεί. Πολλά από τα βαγόνια του λεηλατήθηκαν ενώ άλλα πουλήθηκαν. Μεταξύ αυτών και δύο γερανοί οι οποίοι αποτελούσαν πολεμικές αποζημιώσεις της Ιταλίας μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρει το exploringgreece.