Για σύγχυση που προκαλείται από τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα μέτρα κάνει λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας
Για σύγχυση που δημιουργείται από κυβερνητικές αποφάσεις, καθώς μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων και ταυτόχρονα εξετάζεται το «γαλλικό μοντέλο» για είσοδο σε κλειστούς χώρους μόνο με την τρίτη δόση, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Ελπίζω ότι οι εμβολιασμένοι, για το δικό τους καλό, θα κάνουν όσο πιο γρήγορα μπορούν την τρίτη δόση. Είναι καθαρά πολιτική και όχι επιστημονική η επιλογή από την ελληνική και άλλες κυβερνήσεις, να γίνεται μόνο προσπάθεια πειθούς και έμμεσης πίεσης των μη εμβολιασμένων. Ιατρικά πρέπει να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, αυτό λέει η επιστήμη για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Συμπλήρωσε, ότι «μπορεί να υπάρχει χαρά που αυξάνονται κάπως οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, αλλά με 25.000 νέα ραντεβού την ημέρα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προλάβουμε το κύμα που έχουμε τώρα ή το επόμενο». Πρόσθεσε δε, ότι η πλατφόρμα για την τρίτη δόση πρέπει να ανοίγει από το τετράμηνο, για όσους το επιθυμούν - όχι να είναι υποχρεωτικό-, καθώς από τους 4 μήνες μειώνεται η προστασία από ήπια νόσο και άρα αυξάνονται τα κρούσματα και αυτό οδηγεί σε σοβαρότερη νόσο τους άνω των 60 ετών. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος, από τη στιγμή που έχουμε υπερεπάρκεια εμβολίων, να περιμένουμε το εξάμηνο για να κάνουμε την αναμνηστική δόση», δήλωσε.
Για την εισαγγελική παρέμβαση για τη ΜΕΘ στο Λαϊκό
Ερωτηθείς για την εισαγγελική παρέμβαση αναφορικά με τις δηλώσεις του για πέντε ΜΕΘ στο Λαϊκό, που δεν στελεχώθηκαν σωστά και υπήρχαν απογοητευτικά ποσοστά θνησιμότητας, ξεκαθάρισε ότι η κανονική ΜΕΘ στο Λαϊκό λειτουργεί πλήρως και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία της.
«Πέρσι φτιάχτηκαν κάποιες κλίνες εντατικής θεραπείας σε τελείως επείγουσα βάση, σε χώρο πολύ μακριά από την κανονική ΜΕΘ. Το μόνο που είπα, είναι πως όταν φτιάχνουμε κλίνες σε πολύ επείγουσα βάση, είναι σαν να φτιάχνουμε κλίνες σε εμπόλεμη ζώνη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα αποτελέσματα που έχει μια κανονικά στελεχωμένη και εκπαιδευμένη εντατική θεραπεία. Το να φτιάξουμε αυτή τη στιγμή 3.000 κλίνες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα, επειδή κάποιος μας δώρισε τους αναπνευστήρες και τα μόνιτορ, αυτές δεν θα λειτουργήσουν με τα στάνταρ που θα λειτουργούσαν οι αντίστοιχες κλίνες που είναι στελεχωμένες με τον απαραίτητο αριθμό εξιδεικευμένων γιατρών και νοσηλευτών», εξήγησε και παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης των ΜΕΘ είναι διαχρονικό στην Ελλάδα.
Να δοθούν κίνητρα, για να έχουμε περισσότερες εντατικές σε 2 χρόνια
«Πέρυσι έγινε μια πάρα πολύ καλή και μεγάλη προσπάθεια και όσοι συνάδελφοι, είτε είχαν εξειδικευτεί στην εντατική θεραπεία, είτε ήταν σε διαδικασία εξειδίκευσης που κρατά 2 χρόνια, είτε ακόμα και όσοι ήθελαν να εκπαιδευτούν στην εντατική θεραπεία, ακόμα και πνευμονολόγοι που δεν είχαν κάνει καθόλου εξειδίκευση στο συγκεκριμένο τομέα, διορίστηκαν ως μόνιμοι επιμελητές σε μονάδες», ανέφερε.
Όπως είπε, υπάρχει όριο στο ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως στους γιατρούς αλλά και στους εκπαιδευμένους νοσηλευτές και η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτύξει παραπάνω κλίνες αυτή τη στιγμή. «Πρέπει να αναπτύξει κι άλλες, γιατί στην έναρξη της πανδημίας είχαμε 5,5 κλίνες ανά 100.000 ανθρώπων, όταν η Γερμανία είχε 31 κλίνες, δηλαδή 6 φορές περισσότερες. Διπλασιάσαμε τις κλίνες και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους, από την κυβέρνηση μέχρι τους δωρητές και τους συναδέλφους που προσέτρεξαν να ενταχθούν στην οικογένεια της εντατικής θεραπείας, αλλά το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του και έχει εξαντληθεί. Δηλαδή, υπάρχουν σε όλη τη χώρα, δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες θέσεις για εξειδίκευση εντατικής, οι οποίες δεν έχουν γιατρούς που να έχουν κάνει αίτηση για να εξειδικευτούν στην εντατική θεραπεία», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ.Βασιλακόπουλο, για τη στελέχωση των εντατικών δεν προσελήφθησαν μόνο όσοι είχαν έστω και κάποια εκπαίδευση στην εντατική θεραπεία, αλλά ακόμη και αυτοί που ήθελαν να αποκτήσουν εκπαίδευση στην εντατική θεραπεία. Ο ίδιος ζήτησε να δοθούν οικονομικά και εργασιακά κίνητρα σε γιατρούς που έχουν τελειώσει τις ειδικότητες που μπορούν να κάνουν εντατική, ώστε να επιλέξουν να εξειδικευτούν 2 χρόνια και μετά να διοριστούν ως επιμελητές. «Αν δοθούν τα κίνητρα αυτά θα έχουμε περισσότερους εντατικολόγους σε 2 χρόνια, όχι άμεσα», επεσήμανε.
Αναφορικά με τον υψηλό αριθμό των θανάτων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας είπε ότι για να κρίνει την θνητότητα, «δεν πρέπει να δούμε μόνο την αναλογία γιατρών και νοσηλευτών προς ασθενείς, αλλά και τη βαρύτητα των ασθενών. Άλλο να πας στο νοσοκομείο όταν ξεκινά ένα πρόβλημα και έγκαιρα να πάρεις την κατάλληλη θεραπεία και άλλο να πας όταν έχει προχωρήσει το πρόβλημα. Άλλο να είσαι ανεμβολίαστος με ποικίλα υποκείμενα νοσήματα και άλλο να είσαι εμβολιασμένος».