Σαρώνει τη χώρα ο κορονοϊός: Στο τραπέζι αναπροσαρμογή των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας

Σαρώνει τη χώρα ο κορονοϊός: Στο τραπέζι αναπροσαρμογή των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας

Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ

Το τελευταίο 24ωρο 70 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, στους 530 εκτοξεύθηκαν οι διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 6.154 νέα κρούσματα, με την πανδημία να σαρώνει τη χώρα.

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών για να ενισχύσουν το ΕΣΥ, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία όπου η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, διαφορετικά το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην επίταξή τους.

Στα νοσοκομεία στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα η κατάσταση παραμένει εφιαλτική, με τις εφημερίες να είναι δραματικές και το ρεκόρ των εισαγωγών να σπάει το ένα μετά το άλλο.

Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» δεν υπάρχει πλέον κανένα κρεβάτι στις ΜΕΘ, ενώ σύμφωνα με τον συντονιστής διαχείρισης της πανδημίας, Διαμαντή Χλωρό, τα κρεβάτια για τη νοσηλεία όλων στο τμήμα της πανδημίας είναι λιγότερα από τα απαιτούμενα. Παράλληλα, υπάρχουν και πέντε ασθενείς που βρίσκονται στην κλινική ΜΕΘ, αλλά σε ράντζο.

«Εάν στην Αττική προσεγγίσουμε τα 2.000 κρούσματα ενδέχεται να δούμε πάνω από 9.000 με 9.500 κρούσματα τις επόμενες 10 ήμερες στη χώρα» εκτίμησε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, οι ιδιαίτερες συνθήκες του 4ου κύματος της πανδημίας επιβάλλουν την επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών. «Υπάρχουν περιοχές που είμαστε κοντά να οδηγηθούμε σε επίταξη υπηρεσιών. Η επιθυμία μας είναι μέχρι και την τελευταία στιγμή να λυθεί αυτό το θέμα χωρίς να χρειαστεί να πάμε ως εκεί. Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που είναι θέμα χρόνου να καλυφθούν άμεσα αυτά τα κενά».

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει για να αξιολογήσει την τροχιά των σκληρών δεικτών της πανδημίας των θανάτων και των διασωληνωμένων. Οι ειδικοί περιμένουν να δουν κατά πόσο αποδίδουν τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για τους ανεμβολίαστους.

Ζητούν επιτάχυνση των εμβολιασμών και ειδικά της 3ης δόσης. Αν αυτό επιτευχθεί μπορεί μέσα σε δυο εβδομάδες να δούμε τα κρούσματα να μειώνονται κατά 25%.

Η υποχρεωτικότητα είναι θέμα επίσης που τους απασχολεί. Υπάρχουν πολλές φωνές για επέκτασή της ειδικά στην εστίαση. Όμως παρουσιάζονται εμπόδια στην εφαρμογή του μέτρου και στον έλεγχό του.