«Έχουν μεγάλη ευθύνη που επηρεάζουν κόσμο να μην εμβολιάζονται»
Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο Άγιο Όρος για τους μοναχούς που δεν εμβολιάζονται ζήτησε ο καθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας».
«Γιατί, εμείς οι μοναχοί είμαστε υπεράνω των νόμων; Μπορούμε ανεξέλεγκτοι να κινούμαστε και να κάνουμε ό,τι θέλουμε;», διερωτήθηκε, λέγοντας πως «όταν μυρίζει θάνατος γύρω μας, όχι μόνο στο Άγιο Όρος αλλά και σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί κανείς να κωφεύει», καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Άγιο Όρος δυο μοναχοί και άλλοι πέντε νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ μόνο το 40% από τους καλόγερους της μοναστικής πολιτείας έχει εμβολιαστεί.
«Έχουν μεγάλη ευθύνη που επηρεάζουν κόσμο να μην εμβολιάζονται, και πνευματική και ποινική ευθύνη, την οποία δεν γνωρίζει γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Να μπει η Δικαιοσύνη, να γίνει έρευνα από εισαγγελέα. Δεν είναι πολιτικό το θέμα άσχετα αν κάποιοι προσπαθούν να το πολιτικοποιήσουν, είναι καθαρά ιατρικό, το οποίο άπτεται όλων των ανθρώπων, δεν αφορά μόνο μια μερίδα του πληθυσμού. Πεθαίνουν όλοι οι άνθρωποι από την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ζητάμε Δικαιοσύνη και κάθαρση. Το ζητάμε και το φωνάζουμε χρόνια. Συνειδητά ψεύδονται και το γνωρίζουν. Τώρα βρήκαν αντικείμενο την πανδημία. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι φανατικοί, σε κάθε φάση της ιστορίας βρίσκουν αντικείμενο. Για παράδειγμα, θυμάμαι στο παρελθόν με τον ΑΜΚΑ και έκαναν ολόκληρα συλλαλητήρια να μην πάρουμε αυτό τον αριθμό», επεσήμανε ο κ. Βαρθολομαίας, λέγοντας ότι το κάνουν γιατί θέλουν να αποκτήσουν ακροατήριο. «Έχουν υπαρξιακό πρόβλημα, είναι κυριευμένοι από άκρατο εγωϊσμό, θέλουν “αυτοί να είναι”. Να έχουν έναν ηγέτη και από εκεί και πέρα να επιβάλλουν την άποψή τους με τη βία», σημειώνοντας πως «έχουμε συζητήσει επανειλημμένως με τη διοίκηση του Αγίου Όρους, το θέμα της εμπλοκής της Δικαιοσύνης». «Χωρίς λόγια», ήταν η αντίδραση του, σε ερώτηση για το πώς απαντούν στα σχετικά αιτήματα οι υπεύθυνοι του Αγίου Όρους.
Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι ένα καθαρά ιατρικό θέμα έχει μετατραπεί, πλέον, σε πνευματικό, ενώ δεν μπορεί να λογίζεται ως τέτοιο ζήτημα. Κατήγγειλε ότι «συνειδητά κάποιοι καλόγεροι λένε ψέματα, χρησιμοποιώντας το όνομα του Αγιορείτη ή ακόμη και του Εσφιγμενίτου, άνθρωποι οι οποίοι είναι εκτός εκκλησίας, είναι σχισματικοί. Το μοναστήρι το δικό μας τελεί υπό κατάληψη. Και οι άνθρωποι αυτοί οι παράνομοι που ζουν μέσα, ενώ έχουν καταδικαστεί για την παραμονή τους μέσα στο χώρο της Μονής μας, παρόλα αυτά δρουν ανεξέλεγκτα βγαίνουν έξω. Τους έχουμε δει να πρωτοστατούν στα αντιεμβολιαστικά συλλαλητήρια, να χρησιμοποιούν το όνομα το δικό μας της Μονής Εσφιγμένου».
Παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς υπάρχουν – όχι πολλοί, αλλά – αρκετοί φανατικοί» μέσα στην εκκλησία και στο Άγιο Όρος, οι οποίοι «κλείνουν τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη τους», για να μην βλέπουν και να μην ακούν τίποτα άλλο «πέρα από τη δική τους άποψη, τον δικό τους τον λόγο, τον οποίο θέλει να τον επιβάλουν με τη βία». «Καθοδηγούν τον κόσμο στην κατεύθυνση του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Χαρακτηριστικά του φανατικού είναι το μίσος και η εκδίκηση. Δεν ανέχονται κάποιον να πει την γνώμη του, αν ακουστεί διαφορετική γνώμη πέφτουν πάνω του να τον “φάνε”. Εμένα με κατηγορούν ότι είμαι εγκάθετος του Πατριάρχη και της κυβέρνησης επειδή μιλάω για αυτά τα θέματα», υπογράμμισε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση, και μάλιστα έτυχε να είναι ο πρώτος μοναχός που κάλεσαν στο Άγιο Όρος να εμβολιαστεί. «Καλώ και τους πιστούς μέσα από τη δική μου πράξη και το δικό μου παράδειγμα, απαγορεύεται ο πνευματικός να χρησιμοποιεί την ιδιότητά του και να επιβάλλεται στους πιστούς που του έχει εμπιστευθεί ο Θεός. Κινούμαι με απλή λογική, προσπαθώ να τους πείσω να σκεφτούν λογικά για το συμφέρον τους. Δεν βγαίνω να κάνω κήρυγμα περί εμβολίου, γιατί δεν είμαι γιατρός εγώ. Είμαι ένας πνευματικός άνθρωπος και επειδή βλέπω τους ανθρώπους μας να υποφέρουν και να φοβούνται, προσπαθώ να τους εμψυχώσω», δήλωσε.
Ο καθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου έκανε λόγο για μεγάλη διαφορά των εμβολιασμένων με τους ανεμβολίαστους. Όπως είπε νόσησαν πάρα πολλοί μοναχοί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, αλλά υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν νοσήσει και έρχονται σε επαφή με κόσμο.