«Χωρίς έγκαιρες και σωστές παραμβάσεις κάθε στατικό πρόβλημα χειροτερεύει»
«Καμπανάκι» χτυπούν οι ειδικοί για τις ρωγμές που εμφανίστηκαν στο κτίριο της Βουλής.
«Τα κτίρια έχουν μνήμη, και το κτίριο της Βουλής είναι εκτεθειμένο από το 1836 σε σεισμική δράση, είπε στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης για να επισημάνει ότι το «μπάζωμα» που έγινε για να δημιουργηθεί ο υπόγειος χώρος στάθμευσης, «ενδεχομένως να έχει δημιουργήσει προβλήματα».
«Ο χώρος στάθμευσης έχει μεγάλου μήκους διαδρόμους και είναι αισθητές οι δονήσεις που δημιουργούνται. Τρέμει και αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει σε κτίρια παραδοσιακής τοιχοποιίας που έχουν υποστεί επεκτάσεις, τροποποιήσεις και προσθήκες από τσιμέντο», τόνισε.
Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι επικίνδυνο γιατί δεν έχω κάνει περαιτέρω εξέταση, αλλά σημαίνει παραπάνω προσοχή, είπε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι «χωρίς έγκαιρες και σωστές παραμβάσεις κάθε στατικό πρόβλημα χειροτερεύει».
Ο άργιλος που χρησιμοποιήθηκε ως υλικό σύνδεσης, διαβρώνεται και αρχίζει να γλιστράει λόγω της υγρασίας, χωρίς στεγανοποίηση και μετά από διαρροές, ιδιαίτερα μετά την κακοκαιρία «Μπάλλος», πρόσθεσε ο καθηγητής. Επίσης, αναφέρθηκε σε ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς «πολλές από τις ρωγμές είναι διαμέσου τοιχογραφιών».