Η έκθεση παρουσιάζει πραγματικά ανθρώπινα σώματα που έχουν διατηρηθεί μέσω «πλαστινοποίησης»
Στην Αθήνα βρίσκεται μία από τις πιο σπουδαίες και επιτυχημένες εκθέσεις που έχουν παρουσιαστεί διεθνώς, προσελκύοντας περισσότερους από 50 εκατομμύρια επισκέπτες σε πάνω από 140 πόλεις της Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης.
Ο λόγος για την έκθεση «Body Worlds», η οποία φιλοξενείται από τις 24 Σεπτεμβρίου στον «Ελληνικό Κόσμο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254, Ταύρος).
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, το «Body Worlds» παρουσιάζει πραγματικά ανθρώπινα σώματα που έχουν διατηρηθεί μέσω «πλαστινοποίησης», μίας μεθόδου διατήρησης του ιστού του σώματος, η οποία εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1970.
Πρόκειται για το πνευματικό παιδί του Γκάντερ φον Χάγκενς, ενός γερμανού γιατρού, διάσημου για το πρωτοποριακό έργο του στη διατήρηση του σώματος, καθώς και τις βιντεοσκοπημένες αυτοψίες του. Ο Χάγκενς, ο οποίος πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον, αποκάλυψε ότι θέλει το σώμα του να πλαστινοποιηθεί και να προστεθεί στην έκθεση όταν πεθάνει.
Η ανατομία και η πλαστινοποίηση ενός ολόκληρου σώματος απαιτεί 1.500 ώρες εργασίας και συνήθως χρειάζεται τουλάχιστον ένα έτος για να ολοκληρωθεί.
Ο πρωταρχικός στόχος των δημιουργών της έκθεσης, Δρ. Αγγελίνα Γουάλεϊ και Δρ. Γκάντερ φον Χάγκενς, είναι η πρόληψη και η περίθαλψη της ανθρώπινης υγείας. Οι εκθέσεις «Body Worlds» σχεδιάστηκαν για να εκπαιδεύσουν το κοινό σχετικά με τις εσωτερικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και να δείξουν τις επιπτώσεις του υγιούς και ανθυγιεινού τρόπου ζωής.
Απευθυνόμενες κυρίως σε ένα μη εξειδικευμένο κοινό, οι εκθέσεις έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν τους επισκέπτες να συνειδητοποιήσουν την ευθραυστότητα του σώματός τους και να αναγνωρίσουν την ανατομική ατομική ομορφιά του καθενός. Η έκθεση στοχεύει στο να ενισχύσει την αίσθηση της ατομικής υγείας, να δείξει τις δυνατότητες και τα όρια του σώματος αλλά και να θέσει το ζήτημα του νοήματος της ζωής.
Κάθε έκθεση «Body Worlds» περιέχει πραγματικά ανθρώπινα δείγματα, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων πλαστινοποιημένων συναρπαστικών σωμάτων, καθώς και μεμονωμένα όργανα, διαμορφώσεις οργάνων, αιμοφόρα αγγεία και διαφανείς φέτες σώματος.
Όπως εξήγησε στην κάμερα του MEGA η υπεύθυνη επικοινωνίας της έκθεσης, Βίκυ Κοκκίνη, στις μελλοντικές προσθήκες στην έκθεση, θα υπάρχουν και σώματα ανθρώπων που νόσησαν από κορονοϊό, ενώ 19.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει ότι θέλουν να διαθέσουν το σώμα τους μετά θάνατον στην έκθεση.
Στο τέλος της έκθεσης υπάρχουν μηνύματα αισιοδοξίας για μακροζωία από επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί, απαντώντας στο τι θέλουν να κάνουν πριν πεθάνουν.
«Θέλω να ζήσω όσο πιο έντονα μπορώ», έγραψε στον τοίχο της έκθεσης η δημοσιογράφος Ανθή Βούλγαρη, συμπληρώνοντας αργότερα «… δίπλα στον Ιορδάνη».