Αρκετές πόλεις θέλησαν να αποτυπώσουν την απελευθέρωσή τους σε γραμματόσημο και συμμετείχαν με τη δική της θεματολογία στη διαδικασία επιλογής. Τελικά, επικράτησε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η οποία μετράει 100 χρόνια ανεξαρτησίας και μετά την πρόταση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη είναι η πόλη που θα γίνει γραμματόσημο από τα ΕΛΤΑ.
Όπως ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος των ΕΛΤΑ σε θέματα φιλοτελισμού Μωυσής Κωνσταντίνης, η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης είναι ένα μέγιστο γεγονός, χαρακτηριστικό και αντιπροσωπευτικό για τον περισσότερο κόσμο. Έτσι, μέχρι τις 25 Οκτωβρίου του 2013 η αναμνηστική αυτή σειρά θα είναι στη διάθεση των φιλοτελιστών.
Οι παραστάσεις των γραμματοσήμων προέρχονται από έργα που φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας της Ελλάδος που βρίσκεται στην Αθήνα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής καθώς και του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος.
Η αναμνηστική σειρά που παρουσιάστηκε την Τρίτη, περιλαμβάνει ένα γραμματόσημο με τη Μάχη της Δεσκάτης, αξίας 0,40 ευρώ (1.000.000 τεμάχια), ένα δεύτερο γραμματόσημο με την είσοδο του Ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη, αξίας 0,62 ευρώ (2.000.000 τεμάχια), ένα τρίτο με το θωρηκτό Αβέρωφ, αξίας 0,85 ευρώ (500.000 τεμάχια) και τέταρτο, το γραμματόσημο των 2,50 ευρώ (το ακριβότερο, που για τους φιλοτελιστές είναι το γραμματόσημο "κλειδί" ή σημείο αναφοράς για τον αριθμό των πλήρων σειρών που θα ακολουθήσουν) με τη Μάχη του Σαραντάπορου (120.000 τεμάχια).
Οι αναμνηστικές σειρές κυκλοφορούν μόνο ένα έτος και μετά αποσύρονται, σε αντίθεση με τις κοινές σειρές που εκδίδονται ανά δύο χρόνια και δεν αποσύρονται ποτέ.