21χρονη Αφγανή γλίτωσε από τους Ταλιμπάν και ζει στην Αθήνα: «Εδώ είμαι ελεύθερη. Μπόρεσα να πάω σχολείο»

21χρονη Αφγανή γλίτωσε από τους Ταλιμπάν και ζει στην Αθήνα: «Εδώ είμαι ελεύθερη. Μπόρεσα να πάω σχολείο»

Εργάζεται σε κομμωτήριο και καφετέρια

Μια 21χρονη κοπέλα από το Αφγανιστάν που μεγάλωσε και ζει στη χώρα μας, αφηγήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και τον Γιάννη Ευσταθίου την ιστορία της. Στο μυαλό της  βρίσκονται οι γυναίκες στο Αφγανιστάν που κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν και συμμετέχει ενεργά στους αγώνες, για να απελευθερωθεί η χώρα της από τους εξτρεμιστές.

Η νεαρή Αφγανή κατάφερε να γλιτώσει από τον εφιάλτη που βιώνουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν όταν δραπέτευσε με την οικογένεια της και ήρθε στη χώρα μας.

«Εδώ μπορώ να πάω σχολείο. Μπορώ να πάω όπου θέλω, να φοράω ό,τι θέλω. Είμαι ελεύθερη. Στη χώρα μου δεν μπορούσα να πάω σχολείο, γι΄αυτό ήρθα στην Ελλάδα», λέει χρακτηριστικά.

Όπως τονίζει είναι ελεύθερη να κάνει αυτά που δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν: να ντύνεται όπως θέλει, να μακιγιάρεται, να πηγαίνει παντού χωρίς την υποχρεωτική συνοδεία ενός άνδρα.

Στα έξι χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα, η Σαχάρ πάλεψε σκληρά: αποφοίτησε από ελληνικό λύκειο, έμαθε πολύ καλά αγγλικά, έβγαλε και μια σχολή κομμωτικής. Έτσι σήμερα εργάζεται σε κομμωτήριο και καφετέρια, ακόμη και 16 ώρες καθημερινά, για να τα βγάλει πέρα. 

Θα ήθελε να επισκεφτεί ξανά το Αφγανιστάν, αλλά όσο υπάρχουν οι Ταλιμπάν, αυτό είναι αδύνατο.