Φωτιά στην Αττική: Καίγονται σπίτια σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Άγιο Στέφανο

Φωτιά στην Αττική: Καίγονται σπίτια σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Άγιο Στέφανο

Νέο μήνυμα εστάλη το πρωί του Σαββάτου από το 112 για εκκενώσεις περιοχών

Η πύρινη λαίλαπα συνεχίζεται στη βόρεια Αττική, όπου οι φλόγες έχουν εισβάλει σε σπίτια σε Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Άγιο Στέφανο και ενώ από το πρωί ξεκίνησαν και πάλι να επιχειρούν τα εναέρια μέσα σε όλα τα μέτωπα.

Περί τις 6:00 το πρωί εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σκέπη, Αγία Παρασκευή, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου προς Δροσιά, μέσω λεωφόρου Μαραθώνος. Στους Θρακομακεδόνες υπάρχει νέα εστία μέσα στον αστικό ιστό και γίνεται προσπάθεια να ανασχθεί, ενώ έχουν καεί σπίτια στην περιοχή.

Οι φλόγες έχουν φτάσει στις αυλές του βορειονατολικού οικισμού της Βαρυμπόμπης και στα βορεινά σπίτια των Θρακομακεδόνων, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης σε μια ύστατη προσπάθεια επιχειρούσαν να την ελέγξουν με τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά των οικισμών, για να ανακόψουν την πορεία του μετώπου που κατεβαίνει από την Πάρνηθα. Ωστόσο, η άπνοια και το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς οδηγεί το μέτωπο ανοδικά στις παρυφές του βουνού, με την ελπίδα όλων να μην κατευθυνθεί προς Χασιά ή άλλες κατοικημένες περιοχές.

Το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής. Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία της, χωρίς ιδιαίτερη ευκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η φωτιά καίει σε χαράδρα πλησίον της εθνικής με αργή πορεία λόγω της άπνοιας, με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να ανακοπεί η πορεία της πριν ξεφύγει προς τον Ωρωπό.

Στον Αγιο Στέφανο τα εναέρια μέσα φαίνεται να έχουν καταφέρει να ελέγξουν την εξάπλωση του πύρινου μετώπου. Η πυρκαγιά με κατεύθυνση τη λίμνη του Μαραθώνα, απλώνεται σε δύο μέτωπα, στο Πευκόφυτο και τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, δίπλα στις Αφίδνες. Δραματική είναι η κατάσταση και σε Αφίδνες και Κρυονέρι, ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Ροδόπολης και Σταμάτας.