Οι πυρκαγιές έχουν κάψει δάση, σπίτια, επιχειρήσεις και ζώα, ενώ τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω του σκότους
Μια πολύ δύσκολη νύχτα είναι για την Ελλάδα η σημερινή, καθώς η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει να καίει στις περιοχές γύρω από τη Βαρυμπόμπη στην Αττική, στη Μεσσηνία κοντά στη Βασιλίτσα και στη Λίμνη Ευβοίας. Το μέγεθος της καταστροφής παραπέμπει σε νύχτα-ολοκαύτωμα, καθώς οι φλόγες έχουν κάνει στάχτες δασικές εκτάσεις, σπίτια, επιχειρήσεις και ζώα.
Το μόνο ευχάριστο μέχρι τώρα είναι ότι δεν υπάρχουν απώλειες από ανθρώπινες ζωές, ωστόσο δεν γίνεται να αποτυπωθεί το μέγεθος της ζημιάς σε αυτές τις περιοχές. Το σκότος δεν επιτρέπει στα εναέρια μέσα να επιχειρούν και οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής κάνουν ό,τι μπορούν, ωστόσο η κατάσταση είναι εφιαλτική.
Η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη οδήγησε την Πολιτική Προστασία να ζητήσει την εκκένωση της περιοχής, αλλά και στις Αδάμες Κηφισιάς, το Ολυμπιακό χωριό και στους Θρακοκακεδόνες. Επίσης, ζητήθηκε από τις κοντινές περιοχές σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά και Μεταμόρφωση να κλείσουν παράθυρα και πόρτες γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μεγάλη. «Προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Πριν από την έκτακτη ενημέρωση η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη.
Τα αίτια για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη
Ακόμα είναι πολύ πρόωρο για να εξακριβωθεί τον λόγο που πορήλθε η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.
Με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, βρίσκεται στην πυρόπληκτη περιοχή ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.
Σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας τονίζει: «Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:
1. Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)
2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης
Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο».
Δεκαέξι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μεταφέρθηκαν αστην Ελευσίνα
Εξάλλου, δεκαέξι ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν από το προαναχωρησιακό κέντρο της Αμυγδαλέζας στη δομή φιλοξενίας της Ελευσίνας για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.
Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης, η μεταφορά των παιδιών έγινε σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα δυο υπουργεία είναι σε επιφυλακή, ώστε να προχωρήσουν, εφόσον χρειαστεί, σε μεταφορά όλων των μεταναστών από την Αμυγδαλέζα στη δομή του Σκαραμαγκά.
Μεγάλες ζημιές σε τουλάχιστον 10 σπίτια στο Βασιλίτσι
Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι της Μεσσηνίας και, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, «αν και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, είναι τόσο δυνατός ο αέρας, που ανησυχούμε».
Όσον αφορά στο αν έχουν προκληθεί ζημιές από την φωτιά, ο Παναγιώτης Καρβέλας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές σε τουλάχιστον 10 σπίτια, αλλά και σε καλλιέργειες».
Λίμνη Εύβοιας: Η θάλασσα σταμάτησε τις φλόγες - Τρία τα μεγάλα μέτωπα
Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες στον οικισμό Σηπιάδα Δυτικά της Λίμνης στην Εύβοια αφού στην πορεία τους μέχρι εκεί, έκαψαν ότι βρήκαν μπροστά τους, είτε πρόκειται για σπίτια, είτε πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις, είτε πρόκειται για δάσος.
Η φωτιά κατέβηκε με μεγάλη δύναμη από το βουνό και μπόρεσε να ξεπεράσει και την τελευταία «ζώνη άμυνας» που είχαν στήσει οι πυροσβέστες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη στις Ροβιές. Η ορμή της φωτιάς ήταν μεγάλη πέρασε το δρόμο και έκαψε ότι μπορούσε να βρει μπροστά της. Λίγο πριν οι πυροσβέστες συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων τους έδωσαν μεγάλη μάχη και δεν επέτρεψαν να περάσουν οι φλόγες στον οικισμό Χρόνια 2 χιλιόμετρα μετά τον οικισμό Σηπιάδα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καταγραφή των ζημιών αλλά εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πού να περάσουν το βράδυ τους και πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ήδη έχουν μισθωθεί 150 κλίνες σε διάφορα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν το βράδυ μακριά από τα σπίτια τους.
Ήδη αυτή την ώρα εξελίσσεται συντονιστικό όργανο στη Λίμνη της Εύβοιας στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, των δασικών υπηρεσιών, ο δήμαρχος της περιοχής, ο Περιφερειάρχης Στερεάς και οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας για να προχωρήσουν σε μία αποτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων και να χαράξουν τις νυχτερινές προτεραιότητες οι οποίες και θα ανακοινωθούν μετά το τέλος των εργασιών του συντονιστικού οργάνου.
«Η φωτιά αυτή τη στιγμή καίει ασταμάτητα και τα μέτωπα είναι τρία. Το ένα μέτωπο καίει στο μέσα χωριό Χρόνια, το άλλο στο Μουρτιά και το τρίτο μέτωπο κινείται απειλητικά προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Κάηκαν επιχειρήσεις, σπίτια και αυτοκίνητα. Η καταγραφή όταν γίνει θα είναι τραγική. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη διότι η φωτιά δεν σταματά», σημειώνει ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης λίγο πριν την συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου που είναι σε εξέλιξη.
Στην περιοχή βρίσκονται δεκάδες χωματουργικά μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας ενώ συγκεντρώνονται και νέες πυροσβεστικές δυνάμεις από τους γειτονικούς νομούς.
Προηγούμενα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε δύο απανωτά μηνύματα από το 112 και καλούσε μεταξύ άλλων και τους κατοίκους του οικισμού Σηπιάδα και του οικισμού Χρόνια να απομακρυνθούν προς την Λίμνη και τους πληροφορούσε για τους κινδύνους.
Αυτή την ώρα τα μέτωπα της φωτιάς που είναι πάρα πολλά κινούνται ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις ενώ οι πυροσβέστες και τα χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να μην πλησιάσουν τα μέτωπα της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές και σε περιοχές με τουριστικά καταλύματα.
Την ίδια στιγμή τα βόρεια μέτωπα της φωτιάς προς τα χωριά Καλαμούδι, Δάμια και Παλαιοχώρι έχουν εκκενωθεί προληπτικά παραμένουν σε ιδιαίτερα μεγάλη ένταση παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών να ανακόψουν την πορεία τους βόρεια προς το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα περιοχές με ιδιαίτερα μεγάλη φυσική βλάστηση από τις οποίες απέχουν αυτή την ώρα περίπου στα 2,5 χιλιόμετρα.