Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης
Προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο και την Επιτροπή Ειδικών αναφορικά με τους πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι, σε αντίθεση με τους πάνω από 5 εκατομμύρια Έλληνες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Κι ενώ βαδίζουμε στον Αύγουστο, πλησιάζει όλο και περισσότερο η ώρα για τις αποφάσεις σχετικά με την καθημερινότητα των πολιτών τον Σεπτέμβριο, τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους.
Όσον αφορά στους δεύτερους, το σίγουρο είναι ότι ο δρόμος τους δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς το μόνο που απομένει για το σχέδιο με τις δυνατότητες, αλλά και τις ελευθερίες που θα έχουν, είναι η ενεργοποίηση.
Όπως έχει επαναλάβει αρκετές φορές ο πρωθυπουργός και τα πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη, το καθολικό lockdown δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι, ενώ οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα επικεντρωθούν στο να μείνουν τα σχολεία ανοικτά και τα όποια μέτρα να αφορούν σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί από επιλογή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που έρχονται και θα αφορούν ανεμβολίαστους πολίτες συγκαταλέγονται και τα εξής: Η είσοδος σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο θα γίνεται με αρνητικό rapid test, ενώ στους χώρους αυτούς θα συμπεριλαμβάνεται η εστίαση, η ψυχαγωγία, αλλά και ο εργασιακός χώρος.
Ειδικά στην εργασία, κανένας ανεμβολίαστος δεν θα μπορεί να προσέλθει στη δουλειά του εάν δεν διαθέτει αρνητικό rapid test 48 ωρών, τα έξοδα του οποίου θα επιβαρύνουν τον ίδιο.
Συνεπώς, οι επιλογές που θα έχει ο κάθε πολίτης που δεν έχει εμβολιαστεί θα είναι είτε το εμβόλιο που είναι δωρεάν, είτε το rapid test, ενώ θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο πιθανής απώλεια; της εργασίας του αν δεν είναι εφικτό να κάνει τηλεργασία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα αφορά τους εργαζόμενους τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, με το πλήρες σχέδιο να είναι ήδη έτοιμο και να αναμένονται μόνο οι εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών.