Τι επισημαίνει το μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος
Στα «κόκκινα» νησιά όπου η θετικότητα κυμαίνεται από 4% έως και 5,5% αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης (29/07) ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτά εντάσσεται πλέον και η Τήνος.
«Εκεί έχουμε ήδη ένα πρόβλημα, θα πρέπει να περιοριστεί το φαινόμενο», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος, εξηγώντας την υγειονομική κατάσταση στην Τήνο και τα κόκκινα νησιά, όπως η Πάρος και η Ίος.
«Στην Κρήτη η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και ειδικά στο Ρέθυμνο έχει σταθεροποιηθεί» επισήμανε ο καθηγητής.
Κορονοϊός: Πώς θα αποφευχθούν τοπικά lockdown
Στη συνέχεια, ο κ. Γώγος τόνισε ότι απαιτείται να ελεγχθεί η κατάσταση σε αυτά τα νησιά για να μην οδηγηθούν σε περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στη Μύκονο.
Παράλληλα, πρότεινε σε πρώτη φάση να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση των τοπικών αρχών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι.
Σταθεροποίηση στην υπόλοιπη χώρα
Ο καθηγητής σημείωσε ότι με εξαίρεση τα συγκεκριμένα νησιά, στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.
«Παρατηρείται μια αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά στις κλινικές και όχι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων» είπε.
Για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που απαιτείται για να σχηματιστεί τείχος ανοσίας, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι μεγαλύτερο από 80% εξαιτίας του στελέχους Δέλτα που επικρατεί και αυξάνει τη μεταδοτικότητα.
Σχετικά με τις αντιδράσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς παρότρυνε όλους τους υγειονομικούς αλλά και τους εργαζόμενους σε κλάδους όπως η εκπαίδευση και η εστίαση, να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν γίνει υποχρεωτικό.