Δείτε τις φωτογραφίες από την τελετή παραλαβής
Ολοκληρώθηκε σήμερα, Τετάρτη (21/07) στη Γαλλία η τελετή παραλαβής του πρώτου από τα 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale που θα ενισχύσουν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Παρών στην τελετή παράδοσης ήταν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, που τόνισε ότι τα Rafale «αποτελούν προϊόν των προσπαθειών μας για τη συνεχή ενίσχυση των αποτρεπτικών μας δυνατοτήτων, με σκοπό να εξασφαλίσουμε τον εναέριο χώρο μας με τον πλέον πειστικό τρόπο».
«Θαυμάζοντας τα Εθνικά μας Χρώματα στο Rafale! Πραγματικά μοναδική στιγμή για Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εν αναμονή για τις ακόμα 17 «Ριπές» που θα «αλλάξουν τα δεδομένα», εξασφαλίζοντας καθαρό στρατηγικό πλεονέκτημα στους Ουρανούς μας!!», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, παραθέτοντας σχετικές φωτογραφίες.
Φωτογραφία από την τελετή ανάρτησε στο Twitter και η γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία Dassault Aviation.
Εντός του 2021 τα πρώτα έξι Rafale
Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 18 αεροσκάφη, εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούρια.
Τα πρώτα έξι αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale θα είναι μεταχειρισμένα και θα παραδοθούν στην Ελλάδα εντός του 2021. Τα έξι καινούρια μαχητικά θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.
Στη συμφωνία ύψους 2,32 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι τα 1,92 δισ. ευρώ αφορούν στην αξία των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν στα οπλικά συστήματα (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor και αναγκαίες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων τύπου Mica, Scalp και Ecoxet).
Rafale, μαχητικά πολλαπλών ρόλων
Το όνομα Rafale σημαίνει «ριπή ανέμου» ενώ τα αεροσκάφη, ήδη υπηρετούν την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.
Πρόκειται για μαχητικά πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών (αναγνώρισης, κρούσης κα).
Στην Τανάγρα η ελληνική μοίρα Rafale
Η ελληνική μοίρα Rafale θα εγκατασταθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.
Ήδη, έλληνες πιλότοι αλλά και προσωπικό εδάφους (τεχνικοί) εκπαιδεύονται στην Γαλλία προκειμένου να είναι έτοιμοι για να υποστηρίξουν τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας όταν τα αεροσκάφη έρθουν στην Ελλάδα.