«Η πίεση να ανοίξει γρήγορα ο τουρισμός, για να πάρει ανάσες η οικονομία, οδήγησε στο να χαλαρώσουν τα μέτρα αμέσως μετά το Πάσχα»
«Με βρίσκει 100% σύμφωνο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πριν φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε να τρέχουμε και να μην τελειώνουμε πάλι. Ξεκινώντας από τους υγειονομικούς θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.
«Προτεραιότητα μετά, θα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στις μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων και όσοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολλά άτομα, πρέπει να μπουν σε ένα πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού. Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, στην εστίαση, στον τουρισμό και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προς τιμήν τους είναι κατηγορία εργαζομένων με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην χώρα».
«Με την έναρξη των σχολείων τον Σεπτέμβριο πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός των μαθητών γυμνασίου και λυκείου», υπογραμμίζει ο κ. Τούντας και εξηγεί ότι «υποχρεωτικός εμβολιασμός υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην χώρα μας για να γραφτούν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία. ‘Αρα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, είτε συνταγματικότητας είτε οποιασδήποτε άλλης επίκλησης ή επιχειρήματος, για να μην προχωρήσουμε σε μια ανάλογη υλοποίηση ενός μέτρου που θα περιορίσει πολύ σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας το φθινόπωρο».
Σε σχέση με άλλα μέτρα και αλλαγές στα σχολεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του συγχρωτισμού, αυτά λέει ο κ. Τούντας πως είναι αναγκαία και καλοδεχούμενα. «Αν φτάσουμε στο σημείο να βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο ορμητικό κύμα, θα πρέπει πάλι να δούμε πιθανόν ένα υβριδικό μείγμα δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά αυτά θα κριθούν και θα αποφασιστούν τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Αυτός ο ιός εκτός από αόρατος εχθρός είναι εν πολλοίς και άγνωστος, μας έχει εκπλήξει δυσάρεστα μέχρι τώρα και δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον με τις μεταλλάξεις και δεν ξέρουμε σε τι βάθος χρόνου μας προσφέρει ανοσία ο εμβολιασμός».
Σχολιάζοντας ο κ. Τούντας, το πώς οδηγηθήκαμε στην ανοδική πορεία των κρουσμάτων, λέει ότι «η πίεση να ανοίξει γρήγορα ο τουρισμός, για να πάρει ανάσες η οικονομία, οδήγησε στο να χαλαρώσουν τα μέτρα αμέσως μετά το Πάσχα, πρόωρα, καθώς δεν είχαμε εξασφαλίσει τα ποσοστά εμβολιασμού που θα καθιστούσαν την χαλάρωση χωρίς κίνδυνο. Θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τα μέτρα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την οικονομία και όχι με τις κοινωνική μας ζωή και την ψυχαγωγία που θα μπορούσαν να περιμένουν, όπως δεν βλέπω τον λόγο γιατί έπρεπε χαλαρώσει αυτή η υπόθεση με τις μάσκες.»