Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Πώς έφθασε η Αστυνομία στην εξιχνίαση της υπόθεσης – «Σημείο κλειδί το ότι χτίσαμε σχέση εμπιστοσύνης με τον πιλότο»

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Πώς έφθασε η Αστυνομία στην εξιχνίαση της υπόθεσης – «Σημείο κλειδί το ότι χτίσαμε σχέση εμπιστοσύνης με τον πιλότο»

H ομολογία του συζύγου

Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησε επίσημη ενημέρωση για όλα τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της και πως έφτασε στην εξιχνίαση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά και τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν από το σύζυγό της.

Όπως τόνισαν, σημείο - κλειδί στην εξιχνίαση της υπόθεσης της δολοφονίας της 20χρονης, είναι ότι οι έμπειροι αστυνομικοί κατάφεραν να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον σύζυγο της 20χρονης Καρολάιν, σημείωσαν τα στελέχη της αστυνομίας.

Τα αποτελέσματα από την εξέταση των στοιχείων από τον χώρο του εγκλήματος κατέδειξαν την πολυπλοκότητα της κατάστασης, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της αστυνομίας.

Η Πηνελόπη Μηνιάτη, Διευθύντρια Εγκληματικών Εργαστηρίων είπε: «Έγινε άμεσα κατανοητά πως η υπόθεση απαιτούσε περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση. Κρίσιμη ήταν η αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού. Κατά την εξέταση των ψηφιακών πειστηρίων βάσει των στοιχείων που προέκυψαν υπήρχαν αναντιστοιχίες. Αυτά τα στοιχεία προκαλούσαν ερωτήματα και οι απαντήσεις των οποίων ήταν πολύτιμα στοιχεία για την εξιχνίαση της υπόθεσης».

Ο προϊστάμενος του τμήματος Ανθρωποκτονιών, Κώστας Χασιώτης, παρουσίασε το χρονικό του εγκλήματος.

«

Όλα ξεκίνησαν την 11η Μαΐου του τρέχοντος έτους , στις 6.20 ώρα το πρωί, όταν το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ειδοποιήθηκε από τον σύζυγο του θύματος, ο οποίος κάλεσε σε βοήθεια.

Οι αστυνομικοί που πήγαν πρώτοι στο σημείο , είδαν πρώτοι το θύμα στο κρεβάτι νεκρό και τον σύζυγό της στο πάτωμα, δίπλα από το κρεβάτι δεμένο με σχοινί στα χέρια και στα πόδια και με ταινία στο κεφάλι του.

Οι αστυνομικοί αντίκρισαν από την πρώτη στιγμή και το έντεκα μηνών βρέφος να βρίσκεται πάνω στο θύμα.

Τα πρώτα χρήσιμα δεδομένα που προέκυψαν σ την έρευνα μας ήρθαν από το εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το κυριότερο εύρημα ήταν η αιτία θανάτου που όπως διαπιστώθηκε οφειλόταν σε ασφυξία.

Σε ασφυξία δια αποφράξεως των αεροφόρων οδών όπως λέμε, δηλαδή με κλείσιμο της μύτης και του στόματος.

Βρέθηκαν τα χέρια του θύματος δεμένα πισθάγκωνα και χρόνος θανάτου προσδιορίσθηκε μεταξύ 4ης και 5ης πρωινής ώρας.

Επίσης παρατηρήθηκαν κάποια σημάδια, εκχυμώσεις όπως λέμε, στα χέρια και στα πόδια του συζύγου από τα δεσμά με τα οποία ήταν δεμένος.

Ένα κρίσιμο εύρημα ήταν ότι , αυτά τα σημάδια ήταν μόλις διακρινόμενα, δεν ήταν ιδιαίτερα ορατά και αυτό δημιούργησε έναν αρχικό προβληματισμό, για το κατά πόσο αυτό ήταν αναμενόμενο σε σχέση με τον χρόνο κατά τον οποίο ο σύζυγος ισχυρίσθηκε αρχικά ότι ήταν δεμένος.

Συνεχίσαμε όμως να ερευνούμε το χώρο στον οποίο είχε λάβει χώρα το περιστατικό και παρατηρήσαμε κάποιες μεταβολές σε σχέση με την αρχική του κατάθεση, όπως λέμε, διαπιστώσαμε δηλαδή ότι οι χώροι είχαν ερευνηθεί όχι ιδιαίτερα σχολαστικά αλλά επιλεκτικά σε ορισμένα σημεία, κυρίως στον χώρο του υπνοδωματίου αλλά και στο σαλόνι.

Επίσης διαπιστώσαμε ότι ήταν παραβιασμένο ένα παράθυρο στο υπόγειο και αυτό ήταν το σημείο που εκτιμήσαμε ότι ενδεχομένως είχαν εισέλθει οι δράστες, τους οποίους ανέφερε ο σύζυγος του θύματος ότι είχαν μπει μέσα για να ληστέψουν το ζευγάρι.

Επίσης διαπιστώσαμε κάτι που ήταν σχετικά ασυνήθιστο, μάλλον εξαιρετικά ασυνήθιστο θα έλεγα , ότι ο σκύλος της οικογένειας βρισκόταν κρεμασμένος στην κουπαστή της σκάλας.

Εκτός από την εικόνα αυτή του χώρου κατασχέθηκαν από την Υπηρεσία μας πειστήρια τα οποία ελπίζαμε ότι θα βοηθήσουν στην πορεία των ερευνών και τα πιο χρήσιμα από αυτά ήταν μια κάμερα που βρισκόταν εγκατεστημένη στον χώρο του σαλονιού, ένα ρολόι ψηφιακό, smartwatch που λέμε, το οποίο φορούσε το θύμα στο χέρι του και τα κινητά τηλέφωνα του θύματος και του συζύγου.

Ένα μεγάλο μέρος των ερευνών αρκετά μεγάλο, αφιερώθηκε στην αρχή για να διαπιστώσουμε, να ελέγξουμε τον ισχυρισμό του συζύγου και να διαπιστώσουμε με ποιον τρόπο και ποιοι άνθρωποι είχαν εισ έλθει μέσα στο διαμέρισμα του ζεύγους.

Παρά τις αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές μας και αφού συλλέξαμε πλήθος υλικού, μαρτυρίες και αλλά και με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που εξέτασε εργαστηριακά τον χώρο, δεν καταφέραμε, παρά τις προσπάθειές μας, να διαπιστώσουμε την ύπαρξη άλλων προσώπων πέραν των δύο ενηλίκων που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο σπίτι και του μωρού .

Το γεγονός αυτό του αν επιβεβαιωνόταν άφηνε μόνο μία άλλη εκδοχή πιθανή, εφόσον δεν ήταν άλλοι δράστες οι όποιοι να ευθύνονταν για την δολοφονία του θύματος , τότε η έρευνα έπρεπε αναγκαστικά να στραφεί στον σύζυγο.

Η εξέταση κάποιων πειστηρίων και ιδιαίτερα των ψηφιακών πειστηρίων που είχαμε κατασχέσει από τον χώρο, μας έσωσε κάποιες ενδείξεις και ειδικά κάποια από τα πειστήρια που έδειχναν κίνηση αντικειμένων και ειδικά του τηλεφώνου του συζύγου κατά τον χρόνο που αυτός είχε δηλώσει ότι ήταν δεμένος, αυτά λοιπόν τα ευρήματά μας έδωσαν κάποιες ενδείξεις ότι ήταν πιθανή μία εμπλοκή του συζύγου στην δολοφονία της 20χρονης κοπέλας.

Για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις υποψίες που είχαν δημιουργηθεί, θα έπρεπε να εξετάσουμε πλέον σχολαστικά και με ιδιαίτερες λεπτομέρειες τον σύζυγο, τον οποίο φέραμε στα γραφεία μας στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και πλέον τον εξετάσαμε με σχολαστικότητα και θέτοντας του ιδιαίτερα ερωτήματα.

Κατά την αρχική συζήτηση μαζί του όμως μαζί του και πριν προλάβουμε να εκθέσουμε σε αυτόν τα ευρήματα της έρευνάς μας, απέτρεψε την συζήτηση πάνω στη σχέση που είχε με το θύμα, πάνω στη σχέση που είχε με το παιδί του και προς έκπληξή μας πάνω στη σχέση που είχε δημιουργηθεί με την ομάδα που ερευνούσε την υπόθεσή του και ιδιαίτερα με τον επικεφαλής της ομάδας αυτής.

Συνεχίζοντας λοιπόν τη συζήτηση πάνω στα ζητήματα που είχε ο ίδιος αρχίσει να θέτει, σε κάποιο στάδιο της εξέτασής του, ήθελε να μας διαβεβαιώσει ότι ποτέ δεν ήθελε να εξαπατήσει και να πει ψέματα και το μόνο που ήθελε ήταν να αποφύγει την σύλληψη για να μείνει με το παιδί του , έξω από την φυλακή.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό γρήγορα οδήγησε στην ομολογία της πράξης του, την οποία απέδωσε σε έναν διαπληκτισμό που είχαν με τη σύζυγό του. Αυτός ο διαπληκτισμός δημιούργησε μία έκρηξη συναισθήματος και δεν άργησε να οδηγήσει στο αποτέλεσμα που γνωρίζουμε.

Επιβεβαίωσε τα ευρήματα τα ιατροδικαστικά, ότι δηλαδή, επέφερε το θάνατο στη σύζυγο του, με ασφυκτικό μηχανισμό, όπως λέμε και στη συνέχεια περιέγραψε τις κινήσεις του, όπως την παραβίαση του παραθύρου, την οποία ο ίδιος έκανε, την έρευνα που δημιούργησε στο χώρο, την θανάτωση του σκύλου που υπήρχε μέσα στο σπίτι, αναφέρθηκε στην αφαίρεση μιας κάρτας μνήμης από την κάμερα που ήταν εγκατεστημένη στο χώρο του σαλονιού, ώστε να μην είναι διαθέσιμο στην αστυνομία το υλικό που είχε καταγραφεί.

Μας είπε ότι ο ίδιος έδεσε τον εαυτό του και τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση , όλα αυτά όπως ήδη είναι αντιληπτό, αλλά μας το είπε και ο ίδιος, έγιναν προκειμένου να σκηνοθετήσει το χώρο έτσι ώστε να πείσει την αστυνομία ότι πρόκειται για ληστεία».

Όσον αφορά στα τεκμήρια που προέκυψαν από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, η διευθυντρια΄της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη, είπε:

«Σχετικά με την υπόθεση ανθρωποκτονίας στα Γλυκά Νερά, το προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μαζί με το προσωπικό του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής από την πρώτη στιγμή διενήργησε πολύωρη και ενδελεχή εξερεύνηση της οικίας και του περιβάλλοντα χώρου και περισυνέλλεξε στοιχεία, ίχνη και πειστήρια προς εργαστηριακή αξιοποίηση.

Πραγματοποιήθηκε εργαστηριακή εξέταση αυτών τόσο από τα Εργαστήρια DNA, όσο και από τα λοιπά Τμήματα της Διεύθυνσης, όπως το Τμήμα Εξερευνήσεων αναφορικά με τα αποτυπώματα, το Τμήμα Φωτογραφικού αναφορικά με το ηλεκτρονικό σκίτσο που δημιουργήθηκε κατά περιγραφή του Χαράλαμπου Αναγνωστόπουλου και επίδειξη φωτογραφιών στο πλαίσιο του modus operandi, το Τμήμα Ιχνών και Εργαλείων αναφορικά με το σημείο εισόδου και άλλων.

Τα αποτελέσματα των πολυήμερων εξετάσεων κατέδειξαν την πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης, ενώ έγινε άμεσα κατανοητό ότι ο τρόπος και η μεθοδολογία της υπόθεσης αυτής απαιτούσαν περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση.

Στο σημείο αυτό των εργαστηριακών εξετάσεων, απεδείχθη εξαιρετικά κρίσιμη η αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού που παραδόθηκε από την Ασφάλεια Αττικής και εξετάσθηκε από το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων.

Κατά την εξέταση των ψηφιακών δεδομένων έγινε άμεσα αντιληπτό, από το εξειδικευμένο προσωπικό μας, ότι βάσει των στοιχείων που προέκυπταν, υπήρχαν έντονες αναντιστοιχίες. Μια σειρά ερωτημάτων θα έπρεπε να τεθούν, οι απαντήσεις των οποίων απεδείχθησαν πολύτιμα και καθοριστικά στοιχεία για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

θα ήθελα να συγχαρώ όλους, τόσο το προσωπικό της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους επιδεικνύοντας επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, αποδεικνύοντας το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της Διεύθυνσης, όσο και το προσωπικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και ειδικότερα το προσωπικό του Τμήματος Ανθρωποκτονιών που έχει αποδείξει διαχρονικά, επίσης, τον επαγγελματισμό του.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσουμε τον κάθε πολίτη ότι με τον ίδιο ζήλο θα συνεχίσουμε να δίνουμε επιστημονικά τεκμηριωμένα ευρήματα στις Αρχές ασφαλείας της Χώρας μας, έτσι ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη».