Τι επισημαίνουν οι ειδικοί
Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες της αστυνομίας για την εξιχνίαση της μαφιόζικης εκτέλεσης του Τάσου Μπερδέση, η ΕΛ.ΑΣ προχωρά σε άμεση αναδιάταξη του επιχειρησιακού σχεδίου της για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και την ενίσχυση της αστυνόμευσης, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στις δύο συσκέψεις που συγκάλεσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις οποίες συμμετείχαν πολλοί αξιωματικοί από διάφορες Υπηρεσίες.
Για υπολειτουργία αστυνομικών τμημάτων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης (02/06), ενώ η αντιπρόεδρος των Ποινικολόγων Χρ. Βαθειά, χαρακτήρισε ως πυρήνα του προβλήματος τη δημόσια διαφθορά.
Παράλληλα, σε δίκη στις 3 Σεπτεμβρίου παραπέμπονται 19 δικηγόροι και αστυνομικοί για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, καθώς τα ονόματά τους περιλαμβάνονται σε πόρισμα της ΕΥΠ.
Οργανωμένο έγκλημα:: 17 συμβόλαια θανάτου σε 4 χρόνια - Μία εξιχνίαση
Η μοναδική εξιχνίαση αφορά στη δολοφονία του λεγόμενου «Αυστραλού» στην περιοχή της Βούλας, με τη σύλληψη δύο βούλγαρων ποινικών.
Η δολοφονία του 39χρονου πυγμάχου στη Βάρη, που μπορεί να βρισκόταν στη λίστα των 500 του οργανωμένου εγκλήματος αλλά δεν ήταν «βαρύ χαρτί», υποδεικνύει κατά τους ειδικούς, ότι «η πίτα μικραίνει» με αποτέλεσμα να εντείνεται το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, οι έρευνες κατά του οργανωμένου εγκλήματος ακολουθούν και την αμερικανική τακτική «folow the money», ξεκινώντας από την είσπραξη και τα κυκλώματα προστασίας ως εταιρείες - καταστήματα που χρησιμοποιούν ως βιτρίνα οι νονοί της νύχτας για να «καθαρίσουν» το μαύρο χρήμα.
Γερακαράκος: Σε ευρωπαϊκές χώρες πεζοί αστυνομικοί περιπολούν
Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ ανέφερε ότι «ρίξαμε το βάρος στη μηχανοκίνητη αστυνομία, ενώ υπάρχουν παθογένειες σε πλαίσιο στρατηγικής».
«Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για πόλεμο, ενώ απαιτείται υλικοτεχνική και ηθική υποδομή που να αναγνωρίζει την επικινδυνότητα του επαγγέλματος», σημείωσε.
Είπε επίσης ότι απαιτείται ανακατανομή προσωπικού, καθώς υπολειτουργούν αστυνομικά τμήματα κι ενδεικτικά «στον Ασπρόπυργο ίσως να μην έχει μείνει ούτε ο κούκος».
Βαθειά: Η διαφθορά Δούρειος Ίππος του οργανωμένου εγκλήματος
Από την πλευρά της, η κ. Βαθειά αναφέρθηκε σε ανάγκη συνεργασίας αστυνομίας - δικαιοσύνης για πραγματική απόδοση ποινών καθώς, όπως είπε, «η κατάχρηση στις διατάξεις, οδηγεί σε ποινές που καταρρέουν».
«Οι πολύ ψηλές ποινές με ευνοϊκούς όρους οδηγούν σε σύντομη αποφυλάκιση, ενώ ακόμη και μέσα στη φυλακή, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, η δημόσια διαφθορά παραμένει ο πυρήνας του προβλήματος. Το ότι συλλάβαμε έναν υπάλληλο φυλακών μια φορά τον χρόνο, μοιάζει με κομήτη, ενώ τα ποινικά αδικήματα του λαιμοδέτη (γραβάτας) για τη νομιμοποίηση βρώμικου χρήματος είναι τεράστια», επισήμανε.