Τζανάκης: Χθες δημιουργήθηκε ρεκόρ χαμηλής θετικότητας αρκετά κάτω από 3 μετά από αρκετές ημέρες
Για δύο εκδοχές που υπάρχουν ώστε να σπάσει το ψυχολογικό όριο των 1.000 κρουσμάτων που θα μας βάψει «πρασίνους», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης.
«Χθες δημιουργήθηκε ρεκόρ χαμηλής θετικότητας αρκετά κάτω από το 3 μετά από αρκετές ημέρες» δήλωσε.
Συγκεκριμένα, «η μια, η πολύ ευοίωνη εκδοχή λέει ότι 10 με 15 Ιουνίου θα σπάσουμε το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων… Η Θεσσαλονίκη πάει εξαιρετικά, συνεχίζει κανονικά τις καθοδικές της πορείες παρά τις γιορτές και το Πάσχα. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές είχαμε ανακοπή της πτωτικής πορείας που ξαναρχίζει να γίνεται πτωτική» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το λιγότερο ευοίωνο σενάριο, ο καθηγητής έκανε λόγο για «σπάσιμο του φράγματος» 25 Ιουνίου με τέλος Ιουνίου, οπότε θα πέσουμε στα 1.000 ή λίγο κάτω από τα 1.000 κρούσματα. Χθες δημιουργήθηκε ρεκόρ χαμηλής θετικότητας αρκετά κάτω από 3 μετά από αρκετές ημέρες.
Εξήγησε ότι ορισμένες περιοχές πάνε παρά πολύ άσχημα, αλλά είναι μεμονωμένες, και λόγω χαμηλής πληθυσμιακής δυναμικής και δεν επηρεάζουν την όλη εικόνα. Πρόκειται για την Κάλυμνο και την Αιτωλοακαρνανία, αλλά έχουν ραγδαία αποκλιμάκωση μετά τα μετρά που λήφθησαν.
Αναφορικά για το αν θα πετάξουμε τις μάσκες το καλοκαίρι, διευκρίνισε ότι θα εξαρτηθεί από το ποσοστό εμβολιασμού. «Κάποια στιγμή γρήγορα θα τις αφαιρέσουμε, δεν μεταδίδεται τόσο πολύ ο κορoνοϊός στους εξωτερικούς χώρους, για τους εσωτερικούς χώρους πρέπει να κτίσουμε τείχος ανοσίας στο 75%» επισήμανε. «Οι νέοι άνθρωποι αναπτύσσουν πολύ γρήγορα αντισώματα και με τον πρώτο εμβολιασμό» υπογράμμισε.
Από πλευράς του, ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου επιβεβαίωσε ότι έχουμε βελτίωση δεικτών και στο νοσοκομείο του, με λίγες εισαγωγές, λίγους νοσηλευόμενους, αλλά ακόμα μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ οι οποίες είναι κατά 80% καλυμμένες.
«Τα κρούσματα που βλέπουμε δεν μεταφράζονται σε πίεση το ιικό φορτίο είναι ευτυχώς χαμηλό» σχολίασε πάντως.
«Ανησυχούμε ότι η επιπέδωση είναι σε υψηλό επίπεδα... Περιμέναμε με τα τεστ και τα εμβόλια πιο γρήγορη αποκλιμάκωση. Ανοίξαμε τις δραστηριότητες, τον τουρισμό, υπάρχει κίνδυνος για μικρές τοπικές εκρήξεις» είπε.
«Κανείς που νοσηλεύουμε αυτή τη στιγμή δεν εισήχθη στη ΜΕΘ εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένος. Κανείς. Δυστυχώς κάποιοι που είχαν κάνει μόνο τη 1 δόση δεν πρόλαβαν» τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Καπραβέλος.