Δείτε βίντεο με την ανάλυση της καθηγήτριας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Μαγδαληνή Τσολάκη
Το Εργαστήριο μελέτης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις νευροεκφυλιστικές νόσους με στόχο την πρώιμη διάγνωσή τους και την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αντιμετώπισή τους.
Οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν ποιοι είναι οι δείκτες στον οργανισμό μας που αλλάζουν, ποιες βασικές πρωτεΐνες εκδηλώνονται όταν ο ασθενής αναπτύσσει τη νόσο.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, μικροβιακές μολύνσεις και χρόνιες φλεγμονές οι οποίες δεν παρακολουθούνται μπορεί και να οδηγούν τελικά στη νόσο.
Με προσκεκλημένη την καθηγήτρια του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Μαγδαληνή Τσολάκη, στο επίκεντρο του Ο3 της ΕΡΤ3 τέθηκε η διεπιστημονική ερευνητική προσέγγιση της νόσου Αλτσχάιμερ που θεωρείται πολυπαραγοντική νόσος αλλά και ο ρόλος που παίζει η διατροφή μας στις πιθανότητες εκδήλωσής της.
Σύμφωνα με την κ. Τσολάκη στη διάρκεια της πανδημίας εξετάστηκαν στο Εργαστήριο μελέτης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων του ΑΠΘ 400 ασθενείς που ήδη παρακολουθούνταν από το 2018 και ενώ οι διεθνείς μελέτες δείχνουν επιδείνωση των συμπτωμάτων σε τέτοιου είδους ασθενείς, η παρέμβαση των ειδικών που συνεχίστηκε διαδικτυακά με όλους τους προσφερόμενους τρόπους είχε αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ασθενείς να μην επιδεινωθούν. Σε ανάλογα καλή κατάσταση βρέθηκαν και οι φροντιστές τους.
Η κ. Τσολάκη αναφέρθηκε με την ευκαιρία και στο ρόλο της διατροφής στην εξέλιξη της νόσου. Από το 2014 γίνεται μία προσπάθεια του Εργαστηρίου για την καθυστέρηση ή την ανάσχεση της νόσου Αλτσχάιμερ με τη χρήση κρόκου Κοζάνης και αγουρέλαιου στα προστάδια της. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Φυσικά και δεν αρκεί κάποιος που βλέπει κάποια σημάδια στη συμπεριφορά του ή στη συμπεριφορά κάποιου οικείου προσώπου να περιοριστεί στη βελτίωση της διατροφής. Καλό θα είναι να επικοινωνήσει εγκαίρως με τους κατάλληλους επιστήμονες προκειμένου να συνδυαστούν όλες οι ενδεδειγμένες μέθοδοι για την πρόληψη ή την ανάσχεση της νόσου. Και φυσικά η σωματική άσκηση, ο έλεγχος του σακχαρώδους διαβήτη, της παχυσαρκίας και της υπέρτασης είναι τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς προληπτικά.