Τα πρώτα βήματα του Λαυρεντιάδη
Ο ικανότατος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αναλαμβάνει από πολύ νωρίς ενεργό ρόλο στα επιχειρηματικά τεκταινόμενα. Στις 17 Φεβρουαρίου του 1990, ο μόλις δεκαοκτώ Μαΐων, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, αναλαμβάνει τη διεύθυνση επιχείρησης εταιρείας πετροχημικών με 24 υπαλλήλους, κάνοντας τα πρώτα του βήματα και αντικαθιστώντας των πατέρα του, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.
Η ασθένεια που άλλαξε τη ζωή του
Λίγο καιρό αργότερα, μετά από σειρά εξετάσεων, οι γιατροί ανακαλύπτουν μία σπάνια μορφή καρκίνου στο αίμα, η οποία αναμένεται να ταλαιπωρήσει τον γνωστό επιχειρηματία. Η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Οι προβλέψεις των γιατρών μιλούν για σύντομο θάνατο, του νεαρού τότε επιχειρηματία, ενώ δεν του δίνουν περιθώριο να φτάσει πέρα από τα 26 του χρόνια.
Γεννήθηκε στην περιοχή του Ρέντη και μεγάλωσε στη Νίκαια, μαζί με τους γονείς του, Βασίλη και Ζαφειρία, και την αδελφή του, Μάρη. Απόφοιτος της Ιωνιδείου Σχολής του Πειραιά και έγινε Ολυμπιακός – καθότι Πειραιώτης – σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν φανατικός υποστηρικτής της ΑΕΚ.
Ο εργασιομανής επιχειρηματίας και οι πρώτες επιτυχίες
Εργασιομανής ο ίδιος, καταφεύγει στις επιχειρήσεις βρίσκοντας διέξοδο στο απρόσμενο πλήγμα που δέχτηκε από το θάνατο του πατέρα του, αφιερώνοντας καθημερινά πάνω από 12 ώρες, εργαζόμενος και παίζοντας ουσιαστικά με το θάνατο, ο οποίος παραμόνευε κάθε στιγμή της ζωής του, λόγω της σοβαρής του ασθένειας.
Θα παντρευτεί τη ναυπηγό Κατερίνα Νικολίτση, η οποία στέκεται στο πλευρό του σε κάθε δυσκολία.
Στα χρόνια που ακολουθούν η Νεοχημική αυξάνει την παραγωγή της και γιγαντώνεται. Από το 1998 και για τα επόμενα δέκα χρόνια, εξαγοράζει εγκαταστάσεις παραγωγής και κέντρα logistics στην Ελλάδα, στη Γιουγκοσλαβία, στην Πολωνία και στη Βουλγαρία.
Παράλληλα εμπλέκεται στη παραγωγή απορρυπαντικών για λογαριασμό κάποιων από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Ο “Επιχειρηματίας της Χρονιάς”
Χρυσή χρονιά για την Νεοχημική, που απασχολούσε πλέον 1.300 εργαζόμενους, ήταν το 2006, όταν ο ίδιος ο επιχειρηματίας λαμβάνει τον τίτλο του “Επιχειρηματία της Χρονιάς”, από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια και τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνο Μίχαλο. Οι πωλήσεις του ομίλου προ φόρων, ανήλθαν εκείνη τη χρονιά στα 850 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη στα 90 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια χρονιά, η ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young τον τίμά με την ετήσια διάκριση “Entrepreneur of the Year” και τον προκρίνει για τον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό.
Στη διάρκεια της βράβευσής του σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είχε τότε δηλώσει με νόημα: Η διαφθορά στην Ελλάδα αποτελεί μάστιγα που πλήττει ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις, διότι είναι πιο ευάλωτες. Οταν μεγαλώνεις δεν μπορεί να σε αγγίξει, επειδή πλέον έχεις επαφές και γνωριμίες. Τα κασέ της διαφθοράς είναι ασύλληπτα”.
Η είσοδός του στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας
Τον Μάιο του 2007 ιδρύει τη φαρμακευτική εταιρεία Alapis, ως σύμπραξη των μικρότερων εταιρειών Elpharma, Lamda Detergent, Veterin και EBIK. Την επόμενη χρονιά απορροφά επίσης τη Γερολυμάτος Cosmetics, μια οικογενειακή επιχείρηση καλλυντικών που ξεκίνησε ως φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας και έγινε κολοσσός στη βιομηχανία φαρμάκων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Μετά το 2002 αισθάνεται ότι η πορεία της υγείας του αρχίζει να βελτιώνεται και αρχίζει να κοινωνικοποιείται όλο και περισσότερο. Ξεκινάει σειρά χορηγιών σε ιδρύματα, μουσεία και γκαλερί, ενώ ο ίδιος γίνεται συλλέκτης έργων τέχνης.
Η αγάπη του για τον Ολυμπιακό, τον φέρνει κοντά στην ομάδα του, καθώς εξαγοράζει 10% της Θρύλος Α.Ε., καθώς και το 50%, του νέου σταδίου Καραϊσκάκη.
Η σχέση του με το Θεό
Αξιοσημείωτη είναι η σχέση Λαυρεντιάδη – Εκκλησίας, καθώς ο ίδιος έχει επανειλλημένα δηλώσει βαθιά θρησκευόμενος, ενώ συνήθιζε να κυκλοφορεί με ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου Learjet, για να διευκολύνει τις μετακινήσεις του και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ανά τον κόσμο. Χαρακτηριστικό ήταν αυτό που είχε κατά καιρούς διαρρεύσει από το περιβάλλον του, ότι δηλαδή “Ο μόνος θεσμός, με τον οποίο θέλει να συνδιαλέγεται στην Ελλάδα είναι η Εκκλησία”.
Λαυρεντιάδης – Κυριακίδης: Σχέση ζωής
Ο Λαυρεντιάδης διατηρούσε στενότατες σχέσεις με τον επίσης επιχειρηματία Πέτρο Κυριακίδη, κάτι που αποδεικνύεται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Κυριακίδη, ο οποίος διατηρούσε και κατάστηματα βιολογικών προϊόντων με την ονομαδία “Βιολογικά Κυριακίδης” δραστηριότητα, η οποία αντικατοπτρίζει από ένα σημείο και ύστερα, τη στροφή του Λαυρεντιάδη προς τα βιολογικά προϊόντα και φυσικά τα θρησκευτικά βιβλιοπωλεία, τα οποία είχε ο Πέτρος Κυριακίδης στην κατοχή του.
Εκτός από θρησκευτικά βιβλιοπωλεία και βιολογικά μανάβικα ο Πέτρος Κυριακίδης είχε πλήθος επιχειρήσεων μέσων μαζικής ενημέρωσης στο χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών του. Η προσέγγιση και η γνωριμία Λαυρεντιάδη με τον χώρο των μέσων ενημέρωσης, ξεκινάει στο τέλος του 2008.
Ο Κυριακίδης διατηρούσε ποσοστά σε πλήθος εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενημέρωσης – σε κάποια συνεχίζει να έχει ποσοστό ιδιοκτησίας. Μεταξύ αυτών κατείχε ποσοστό 10,14% της Χ.Κ. Τεγόπουλος που εξέδιδε την “Ελευθεροτυπία”, 12,53% της Πήγασος, που εκδίδει το Εθνος και την Ημερησία, καθώς και 33,33% της εταιρείας που εκδίδει το Ποντίκι. Ο Κυριακίδης διατηρούσε το πλειοψηφικό πακέτο στην Daily Press Magazines - Εspresso Κύπρου, την Ημερήσιος Τύπος (Espresso, Espresso της Κυριακής), την Ημεροσκόπος (ραδιοφωνικός σταθμός Flash), τη Myenpi (Athens News), την ΑΔΕΛΕ (Ισοτιμία) καθώς και τη ΝΕΠ (περιοδικά L’Οfficiel, Olive, Parents, Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια και αρκετά άλλα).
Επίσης οι δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι ξεκίνησαν να συνεργάζονται και σε αυτον τον τομέα προσέθεσαν στις δραστηριότητές τους τις εφημερίδες Σφήνα και Veto, οι οποίες έκλεισαν αρκετά σύντομα.
Η επιχειρηματική διαδρομή του Κυριακίδη μοιάζει άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη του Λαυρεντιάδη. Η μεταξύ τους σχέση μοιάζει να υφίσταται σχεδόν από πάντα. Ο Μιχάλης Κυριακίδης, γιος του Πέτρου Κυριακίδη, υπήρξε παιδικός φίλος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Αντίστοιχα, ο Πέτρος Κυριακίδης υπήρξε αδελφικός φίλος με τον πατέρα του επιχειρηματία, Βασίλη.
Η πτώση...
Από το 2005 και μετά μέρος των μετοχών της Νεοχημικής άρχισαν να μεταβιβάζονται σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η επιχείρηση παρουσίασε διψήφιους δείκτες ανάπτυξης και προκάλεσε το ασυνήθιστο ενδιαφέρον μεγάλων ξένων θεσμικών επενδυτών. Κορωνίδα των παραπάνω κινήσεων υπήρξε η πώληση της πλειονότητας των μετοχών της Νεοχημικής στο αμερικανικό fund Carlyle έναντι ποσού που ανήλθε τον Μάιο του 2008 στα 700 εκατ. ευρώ. Ο Λαυρεντιάδης, επαναγοράζει δύο χρόνια αργότερα τη Νεοχημική σε αξιοσημείωτα χαμηλότερη τιμή, καθώς η εταιρεία είχε ακολουθήσει πολύ πτωτική πορεία. Ο ίδιος ο Λαυρεντιάδης απέδωσετότε την κακή πορεία της, σε κακοδιαχείριση των στελεχών της Carlyle η οποία είναι ένας διεθνής χρηματοοικονομικός κολοσσός με εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο στην πολεμική βιομηχανία, στις μεταφορές, στην πληροφορική και σε πολλούς άλλους τομείς δραστηριοτήτων.
Η είσοδος στην Proton
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μοιάζει ασταμάτητος. Έτσι, το 2010 πραγματοποιώντας μία ακόμα κίνηση, χαρακτηριστική της επιθετικής πολιτικής, την οποία εφαρμόζει, αποκτά τον έλεγχο των μετοχών της Proton.
Η πορεία της Proton υπήρξε εξαρχής αμφιλεγόμενη. Ιδρύθηκε το 2001 από τον χρηματιστή Τζόνι Μαρκόπουλο και μετά το θάνατό του το 2004, άλλαξε πολλές φορές ιδιοκτησία.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί σε σχέση με την εξαγορά της, γι' αυτό και επιβάλλουν περιορισμούς στον νέο ιδιοκτήτη, διαβλέποντας πιθανά προβλήματα και παραλείψεις. Δύο από αυτούς ήταν: να μην είναι ο Λαυρεντιάδης εκτελεστικός πρόεδρος καθώς και να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ. Ο Λαυρεντιάδης προέβη σε αύξηση ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Ο Λαυρεντιάδης και η αγάπη του για τις Ηνωμένες Πολιτείες
Εκτελεστικός πρόεδρος της Proton ήταν ο κουμπάρος και φίλος του επιχειρηματία, Ντάνιελ Σπέκχαρντ και πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας, με τον οποίο διατηρούσε στενή φιλία. Το εγγόνι του Αμερικανού πρεσβευτή έχει βαφτίσει η σύζυγος του Λαυρεντιάδη, Κατερίνα.
Οι σχέσεις του επιχειρηματία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πάντοτε ιδιαίτερα ισχυρές είναι κάτι που ο ίδιος ποτέ δεν έκρυψε, επισφραγίστηκαν επισήμως την 7η Δεκεμβρίου 2009 στο κτίριο “Αρίων” του Αστέρα Βουλιαγμένης. Στη δεξίωση για την παρουσίαση της έδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο think tank της Ουάσιγκτον, Center for Strategic and International Studies, παρευρέθη πλήθος κόσμου καθώς και εκλεκτοί προσκεκλημένοι ομιλητές.
Ανάμεσά τους, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Σαμ Ναν και ο πρώην υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζον Χαμρ. Ασφαλώς, ως αδιαμφισβήτητος αστέρας του ΔΣ ξεχωρίζει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ επί προεδρίας Νίξον, Χένρι Κίσινγκερ.
Τον τελευταίο χρόνο λειτουργίας της Proton, οι ελεγκτές των συναλλαγών της τράπεζας του Λαυρεντιάδη, οι οποίοι και ερευνούσαν τις συναλλαγές της άρχισαν να εκφράζουν τα πρώτα δείγματα ανησυχίας για την πορεία του ομίλου.
Από τον Ιανουάριο 2011 και κατά τους έξι μήνες ως τον Ιούνιο, οι ελεγκτές ερευνούσαν καταγγελίες που είχαν δεχτεί για την Proton και αφορούσαν υπεξαίρεση 51 εκατομμυρίων - ποσό το οποίο επεστράφη προτού εκδικαστεί η υπόθεση - αλλά και νωρίτερα η κίνηση τεσσάρων ιδιωτών να εξαγοράσουν το 7,33 % της Proton χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. –
Βασικό χαρακτηριστικό της Proton ηταν η δανειοδότηση ζημιογόνων επιχειρήσεων συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Το ποσό που ξοδεύτηκε σε επισφαλή δάνεια λέγεται πως αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ίδιος o επιχειρηματίας έχει αρνηθεία κάθε κατηγορία που του προσάπτουν, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις οποίες ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Proton Bank.