Η μεταδοτικότητά της είναι υψηλή και εκφράζονται φόβοι μετά και την χαλάρωση των μέτρων
Η ευρεία μεταδοτικότητα της μετάλλαξης του κορονοϊού Β 1.1.318, που καταγράφηκε αρχικά στο κέντρο της Αθήνας, έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς.
Μαζί με τη βρετανική μετάλλαξη, είναι τα δύο στελέχη που κυριαρχούν στην καρδιά της πρωτεύουσας και κυρίως σε Κυψέλη, Πατήσια και Άγιο Νικόλαο. Όπως είπε μιλώντας στο Μega ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος «υπάρχει μία μετάλλαξη αφρικανικής προελεύσεως, νομίζω από την περιοχή της Νιγηρίας, η οποία με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας, με σχετικά ταχύ ρυθμό διακινείται και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας».
Προς το παρόν οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια είναι η μετάλλαξη, που εντοπίζεται στην πρωτεύουσα. Όπως είπε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Ερευνών, που εντόπισε τη νέα μετάλλαξη, Δημήτρης Θάνος «το πρώτο-πρώτο που βρήκαμε στην Αθήνα, συνδέεται με στελέχη, τα οποία εμφανίζονται στην Δυτική Αφρική. Την παρακολουθούμε πολύ στενά. Αυξάνει την διασπορά της, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας».
Εκτιμάται πως η νέα αυτή μετάλλαξη είναι σημαντικά πιο μεταδοτική. Γεγονός που σε συνδυασμό με την άρση του lockdown και μια γενικότερη χαλάρωση στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, δημιουργεί ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Πλέον, η μετάλλαξη Β 1.1.318 έχει εντοπιστεί στο 10,59% των δειγμάτων στην Αττική, το 3,75% στη Δυτική Ελλάδα, στο 3,92% στη Στερεά Ελλάδα και στο 1,72% των δειγμάτων της Πελοποννήσου.
Συνολικά 1.050 δείγματα έχουν εντοπιστεί στην Επικράτεια, ενώ μελέτη του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου αναφέρει, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την μεταδοτικότητα, αλλά ούτε για την ανοσολογική διαφυγή από τα υπάρχοντα εμβόλια.