Πώς έγινε η επιχείρηση
Η βάρδια για το πλήρωμα του περιπολικού κυλούσε σχετικά ήρεμα το απόγευμα της περασμένης Κυριακής.
Μέχρι εκείνη την ώρα είχε κληθεί σε κάποια μικροσυμβάντα, απ' αυτά που στην αστυνομική ορολογία χαρακτηρίζονται ως περιστατικά «ρουτίνας». Οι δύο αστυνομικοί των Σερρών, μέλη του πληρώματος, συζητούσαν γενικότερα για την επικαιρότητα, ώσπου την κουβέντα τους διέκοψε η εντολή που πήραν μέσω ασυρμάτου να μεταβούν σε σπίτι για παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένη με κινητικά προβλήματα ύστερα από πτώση της.
«Φύγαμε», είπε ο αρχιφύλακας Κωνσταντίνος Χατζηαντωνίου στον συνάδελφό του αστυφύλακα Παναγιώτη Ζαχαριάδη και λίγη ώρα αργότερα το περιπολικό έφτασε στη διεύθυνση που τους είχε διαβιβάσει το «Κέντρο». Καθώς δεν υπήρχε τρόπος να μπουν στο σπίτι της 85χρονης γυναίκας και προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, οι δύο άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Σερρών σκαρφάλωσαν στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, απ' όπου κατάφεραν μέσω ανοιχτής μπαλκονόπορτας να εισέλθουν στο εσωτερικό του σπιτιού.
Η ηλικιωμένη ήταν πεσμένη στο πάτωμα και δίπλα της βρισκόταν ο περιπατητήρας που τη βοηθάει να κινείται μέσα στο σπίτι. Οι πρώτες ενέργειες των αστυνομικών ήταν να διαπιστώσουν την κατάστασή της και αφού ανταποκρίθηκε στα λόγια τους, τη βοήθησαν να ανασηκωθεί προσφέροντάς της νερό και ό,τι άλλο είχε ανάγκη. Όπως αποκάλυψε η ίδια, είχε πέσει την προηγούμενη μέρα παραμένοντας στο σημείο επί ώρες, χωρίς νερό και τροφή.
«Από την πρώτη εικόνα που αντικρίσαμε διαπιστώσαμε ότι είχε τις αισθήσεις της. Ήταν μόνη της και καλούσε με όσες δυνάμεις διέθετε σε βοήθεια. Κάποιοι γείτονες άκουσαν τις εκκλήσεις της και ενημέρωσαν το 100. Ευτυχώς είναι καλά στην υγεία της και δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για νοσηλεία», σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 43χρονος αρχιφύλακας.
Ο κ. Χατζηαντωνίου δεν έκρυψε τη χαρά του που μπόρεσε μαζί με τον 34χρονο συνάδελφό του να βοηθήσουν την ηλικιωμένη, η οποία με τη σειρά της ευχαρίστησε θερμά τους «σωτήρες» της. «Εκείνη την ώρα έβλεπα στο πρόσωπό της τη δική μου γιαγιά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσο για την απόφασή τους να αναρριχηθούν στο μπαλκόνι είπε ότι δεν υπήρχε άλλη πρόσβαση στο σπίτι προσθέτοντας ότι «λειτουργήσαμε με σύνεση και ψυχραιμία. Η εμπειρία μας μάς οδήγησε στον σκοπό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, συχνά συνάδελφοί του που υπηρετούν στο Α.Τ. Σερρών ή στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της πόλης καλούνται να παράσχουν βοήθεια σε συνανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Ένα πρόσφατο παράδειγμα, κατά τον αρχιφύλακα, συνέβη τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής, όταν πολίτης, ύστερα από αλλεργικό σοκ που υπέστη, ζήτησε τη βοήθεια από περιπολικό για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.
«Πέραν της αποστολής της ΕΛ.ΑΣ. που είναι η προστασία και ασφάλεια των πολιτών, ευθύνη της είναι και η παροχή βοήθειας σε ανήμπορα και ηλικιωμένα άτομα, όπου κι όταν αυτό χρειαστεί», σημειώνει ο αρχιφύλακας, προσθέτοντας ότι συμβάντα σαν τα παραπάνω «αναδεικνύουν την ευαισθησία με την οποία ενεργεί ο Έλληνας αστυνομικός και μας κάνουν περήφανους, παρά τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συνθήκες, στις οποίες καλούμαστε καθημερινά να ανταποκριθούμε».