Τι πρέπει να γνωρίζουν έγκυες, θηλάζουσες και όσες γυναίκες σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν
Απαντήσεις στις απορίες εγκύων και θηλαζουσών γυναικών αλλά και στην ανησυχία για τυχόν παρενέργειες όσον αφορά στα εμβόλια κορονοϊού έδωσε το πρωί της Τετάρτης ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Θ. Παράσχος.
«Υπάρχουν νέα δεδομένα και με βάση τα αποτελέσματα νέας μελέτης, τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer προκαλούν ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε εγκύους και σε θηλάζουσες μητέρες» είπε μιλώντας στο OPEN.
Όπως τόνισε, τα στοιχεία δηλώνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή σε όλες τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και πιθανότατα προσφέρουν κάποια προστασία στα έμβρυα μέσω του πλακούντα και στα νεογνά μέσω του μητρικού γάλακτος.
«Τα εμβόλια λειτουργούν καλύτερα κι από περιπτώσεις φυσικής ανοσίας»
«Τα τελευταία δεδομένα που έχουμε από την Αμερική είναι της τάξεως των 30.000 γυναικών. Επομένως είναι σαφή τα αποτελέσματα και πολύ ενθαρρυντικά, τα εμβόλια φαίνεται ότι λειτουργούν πολύ καλά σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, όπως και σε γυναίκες που δεν έχουν μείνει έγκυες μέχρι τώρα», ανέφερε.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι τα εμβόλια λειτουργούν ακόμη καλύτερα σε σύγκριση με τις περιπτώσεις φυσικής ανοσίας που αποκτήθηκε όταν νόσησε κάποιος από κορονοϊό.
Οι δύο κατηγορίες γυναικών που πρέπει να προσέξουν
Συνεχίζοντας, ο κ. Παράσχος επεσήμανε ότι είναι δύο οι κατηγορίες για τις οποίες χρειάζεται προσοχή: «Πρώτον οι γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο όπως, για παράδειγμα, όσες εργάζονται σε νοσοκομεία, δηλαδή το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και οι εκπαιδευτικοί. Δεύτερον, οι γυναίκες με υποκείμενα νοσήματα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου ή και επιπλοκών εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που λόγω επαγγέλματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης και εκείνες με υποκείμενα νοσήματα θα ήταν συνετό να εμβολιαστούν δύο μήνες πριν την προσπάθεια τεκνοποίησης» είπε.
«Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης το εμβόλιο είναι ασφαλές και πρέπει να γίνει, να κάνουμε τουλάχιστον τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που είναι mRNA και μέσα σε 3-4 ημέρες έχουμε την ανοσία. Μάλιστα και οι γυναίκες που δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή δεν εργάζονται σε περιβάλλον υψηλής επικινδυνότητας θα πρέπει να εμβολιαστούν. Να εμβολιαστούν δύο μήνες πριν την προσπάθεια τεκνοποίησης γιατί τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι πολλά», σημείωσε.
«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αποβολής»
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας Γ. Παπαζήσης ανέφερε ότι οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιάσει κατά βάση με Pfizer και Μοderna έχουν ένα σύνολο 90.000 εγκύων που έχουν εμβολιαστεί.
«Από αυτές τις 90.000 δείχνουν τα δεδομένα ότι δεν έχουν κανένα θέμα ασφάλειας. Διαθέσιμα δεδομένα για τα εμβόλια της Οξφόρδης (σ.σ AstraZeneca) και της Johnson & Johnson μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν. Οπότε έγινε και μια σύσταση από τη δική μας επιτροπή εμβολιασμού ότι για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ίσως θα ήταν προτιμότερο να γίνει εμβόλιο mRNA», σημείωσε.
Για το θέμα της ανασφάλειας που νιώθει η ηλικιακή ομάδα 30-39 είπε: «Αυτήν τη στιγμή έχεις να διαχειριστείς το συναίσθημα και δεν μπορείς με τη λογική και την επιστημονική τεκμηρίωση να αποδείξεις την ασφάλεια του εμβολίου. Έχει δημιουργηθεί ένα συναίσθημα ανασφάλειας άγχους και αγωνίας στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Δεν υπάρχει βέβαια κανένας κίνδυνος αποβολής, δεν έχει αποδειχθεί με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα. Υπάρχει για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson ένας αστερίσκος. Επειδή όμως χρειάζεται να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, πρέπει να δίνεται μία δυνατότητα ελεύθερης επιλογής».