Για σύγχυση που επικρατεί σχετικά με το θέμα έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας
Στο θέμα της σύστασης για μη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca σε εγκύους αναφέρθηκε ο Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας μιλώντας στην ΕΡΤ.
Χαρακτήρισε πολύ σπάνια την παρενέργεια των θρομβώσεων, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει έλλειψη στοιχείων. «Δεν μπορείς να υποθέτεις ασφάλεια σε πληθυσμούς που δεν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο» είπε, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη και λογική την ανησυχία του κόσμου, καθώς υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τις ηλικιακές ομάδες που κάθε χώρα επιλέγει να το χορηγήσει. «Η ΕΕ πρέπει να βγάλει ενιαίες οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca. Είναι μια πρόκληση για τον ευρωπαϊκό τομέα της υγείας για να μην συνεχίζεται το αλαλούμ των ηλιακών ομάδων στις διάφορες χώρες» σημείωσε.
Όπως είπε, είναι πολύ σαφή τα δεδομένα για το εμβόλιο. «Ξέρουμε ότι οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και τα οφέλη πολύ μεγαλύτερα, αλλά υπάρχει σύγχυση στον κόσμο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται και να μην είναι πολύ άνετος στο να κλείσει τα ραντεβού του», είπε και πρόσθεσε πως είναι πολύ κρίσιμο να εμβολιαστούν οι νέες ηλικίες. «Είναι οι ενεργές ηλικίες της οικονομικής ζωής που κυκλοφορούν και τους οποίους θέλουμε ασφαλείς και επίσης οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία», είπε.
Το ποσοστό που αντιμετωπίζει πρόβλημα είναι μεταξύ σε ηλικίες 18 με 55 με θρομβώσεις 1 στους 250.000. «φαινόμενο σπάνιο των σπανίων», όπως είπε. Για τη συρρίκνωση του χρόνου μεταξύ των δόσεων είπε πως είναι θετικά τα πρώτα στοιχεία και θα μπορούσε να εξεταστεί νέος σχεδιασμός ώστε «το καλοκαίρι να είναι πιο προστατευμένο».