Αιχμές για τον αριθμό ατόμων στο πασχαλινό τραπέζι
«Όχι» στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους 30άρηδες, λέει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μία ημέρα πριν ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία (30-39 ετών).
«Πρέπει να εμβολιαστούν οπωσδήποτε οι 30άρηδες, αλλά το AstraZeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου, όπου το έχουν εγκρίνει, είναι για μετά τα 55 έτη. Δεν ξέρω γιατί η επιτροπή και η πολιτεία το έκαναν αντίστροφα. Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου έπρεπε να το χορηγήσουμε στους άνω των 50. Η πιθανότητα να πάθει κάτι μια κοπέλα στα 30 είναι πάρα πολύ μικρή, είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικία, αυτός ο αμελητέος κίνδυνος είναι ίδιος, είτε περιμένει να νοσήσει είτε περιμένει να εμβολιαστεί», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ρ/σ «Alpha 98,9».
Η καθηγήτρια εξέφρασε την άποψη ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα μειώσει τους συνωστισμούς. «Πραγματικά ελπίζω ότι θα δούμε μείωση και ότι το άνοιγμα θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους ανθρώπους να μη συνωστίζονται φτάνει να συστρατευτούμε όλοι συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των ιδιοκτητών καταστημάτων ώστε να τηρηθούν όσο γίνεται περισσότερο τα μέτρα», είπε.
«Ο δείκτης θετικότητας είναι κοντά στο τέσσερα για τις καθημερινές. Ήταν 6 ο δείκτης θετικότητας ενώ πριν από 20 ημέρες και παλαιότερα ήταν στο 7 στο 8 τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα πλησίαζε το 10. Ήταν μία συγκεκριμένη ημέρα που πλησίαζε το το 12. Οπότε το τέσσερα είναι το όριο συναγερμού. Ελπίζω ότι θα πάει ακόμα πιο κάτω», συνέχισε.
Αναφερόμενη στο πασχαλινό τραπέζι, τόνισε πως «αυτό το περί εννέα ατόμων, ποτέ δεν το κατάλαβα. Δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτός ο αριθμός. Γιατί εννέα και όχι έξι ή οκτώ ή όχι δέκα;».
Χαρακτήρισε ως «επικίνδυνη» τη μετακίνηση στα χωριά το Πάσχα, αν επιτρεπόταν, επισημαίνοντας πως «ο τρόπος μετακίνησης, κυρίως για τα μέσα μεταφοράς, μπορεί να δημιουργούσε πρόβλημα. Αυτοί που θα πήγαιναν με το αυτοκίνητό τους και θα έκαναν Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους, δεν νομίζω πως θα προσέθετε κίνδυνο».
Αναφερόμενη στην εστίαση, τόνισε: «Το έλεγα από καιρό ότι το βλέπω σαν θετικό μέτρο. Να το μετατρέψουμε από πρόβλημα σε ευκαιρία», ενώ πρότεινε τη διενέργεια pcr test στους εργαζόμενους του κλάδου, μια φορά την εβδομάδα.
Η ίδια συμμερίζεται την άποψη του καθηγητή Νίκου Σύψα ότι από την πανδημία θα ξεμπερδέψουμε τον Αύγουστο του 2022, τονίζοντας πως «σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να είναι και αργότερα, γιατί ακόμα δεν έχει ελευθερωθεί η πατέντα των εμβολίων, ούτε έχει δημιουργηθεί ένα κύμα χορηγιών, ώστε να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός».
Επισήμανε ότι όσο δεν εμβολιάζεται ο παγκόσμιος πληθυσμός και διασπείρεται ο ιός σε ορισμένα κράτη, τόσο πιο πολλές μεταλλάξεις έχουμε.