Η νέα χαλάρωση των μέτρων και η αναγκαιότητα των εμβολίων
Τα πρώτα (έστω και αχνά) αισιόδοξα μηνύματα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας σε συνδυασμό με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, έχουν κάνει ήδη πολλούς να κοιτάνε στην επόμενη ημέρα.
Οι πολίτες είναι κουρασμένοι και στην κυβέρνηση ελπίζουν πως η χαλάρωση των μέτρων στην περίοδο του Πάσχα θα λειτουργήσει σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αρχίσει ήδη να ρωτάνε πότε θα μπορούμε να κυκλοφορούμε έξω από τα σπίτια μας χωρίς να πρέπει να φοράμε τις προστατευτικές μάσκες.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε μια πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα..
Τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα έδωσαν σε ομιλίας τους σε ημερίδα του ΕΚΠΑ οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας, οι οποίοι μίλησαν για την σημαντικότητα των εμβολιασμών, τον δείκτη θετικότητας της χώρας αλλά και για το πότε αναμένεται να πέσει ο αριθμός των διασωληνωμένων, που εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα δημιουργώντας ασφυξία στο σύστημα Υγείας.
Ο κ. Σύψας έδωσε τα στοιχεία του δείκτη μεταδοτικότητας Rt σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα.
Στην Αθήνα, συγκεκριμένα είναι στο 0,95, κάτι αρκετά ενθαρρυντικό. Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα είναι λίγο πάνω από το 1.
Σε περίπτωση που το RT παραμείνει κάτω από το 1, οι διασωληνωμένοι τον Ιούνιο θα πέσουν στους 400.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα οφέλη των εμβολίων και έκανε λόγο για πιθανό τέλος στις μάσκες. Όπως είπε, όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση.
Τις επόμενες μέρες η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για τα μέτρα και το ενδεχόμενο χαλάρωσής τους. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκες.