Ποια η κατάσταση της υγείας του
Τις πιο κρίσιμες στιγμές από την έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας περνά το Αχιλλοπούλειο στο Βόλο, τα όρια του οποίου δοκιμάζονται επικίνδυνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Οι εξουθενωμένοι επαγγελματίες υγείας καλούνται να δώσουν τη μάχη των μαχών, με την αγωνία να έχει φτάσει στο κατακόρυφο στις κλινικές κορονοϊού, στους θαλάμους αρνητικής πίεσης και τη ΜΕΘ covid, που αποτελούν και τον σκληρό δείκτη της πανδημίας όπως αναφέρει το taxydromos.gr.
Ενας 17χρονος μαθητής νοσηλεύεται σε κλινική κορονοϊού με αυξημένο ιικό φορτίο και συμπτώματα πνευμονίας, επίπτωση που προκάλεσε η νόσησή του από covid. Πρόκειται για το νεαρότερο άτομο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο από την έναρξη της πανδημίας.
Χθες οι νοσηλείες ανήλθαν στις 75. Στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύονται έξι ασθενείς, τρεις άνδρες ηλικίας 70, 74 και 75 ετών και τρεις γυναίκες ηλικίας 65, 71 και 77 ετών, τέσσερις άνδρες ηλικίας 53, 57, 61 και 71 ετών νοσηλεύονται σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, ενώ 27 ασθενείς νοσηλεύονται στην Α’ κλινική κορονοϊού, 29 νοσηλεύονται στην Β’ κλινική και εννέα νοσηλεύονται στην Γ’ κλινική κορονοϊού.
Την ίδια ώρα η επιδημιολογική επιβάρυνση παραμένει. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 41 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ άλλα 12 θετικά προέκυψαν από rapid tests.
Γρίφος η Μεγάλη Εβδομάδα και οι αργίες του Πάσχα
Οι γιατροί αγωνιούν για τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η εκτίμηση είναι πως εάν συνεχιστεί το κύμα ασθενών, το Αχιλλοπούλειο θα ξεπεράσει τα όριά του. Οπως είναι γνωστό έχει ήδη ανοίξει η τρίτη κλινική κορονοϊού η οποία νοσηλεύει ήδη 10 νέους ασθενείς.
«Είναι δύσκολη η κατάσταση. Στο τμήμα Επειγόντων καθημερινά καταφτάνουν πολλά περιστατικά που θέλουν αξιολόγηση και αρκετοί εισάγονται. Τα εξιτήρια είναι λιγότερα από τις εισαγωγές και αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό», σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χαρ. Μάνδρος, επικεφαλής των κλινικών covid.
Για την κατάσταση τηρείται συνεχώς ενήμερη η ομάδα κρούσης που έχει συσταθεί στο Αχιλλοπούλειο και συνεδριάζει κάθε πρωί προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις.
Οι γιατροί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς φοβούνται πως οι αργίες που θα μεσολαβήσουν πριν και μετά το Πάσχα ενδεχομένως να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την επιδημιολογική εικόνα.
Ο κ. Μάνδρος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας πως «το γεγονός ότι οι κλινικές πλησιάζουν να γεμίσουν δεν είναι ενθαρρυντικό». Σημείωσε πως «η πληρότητα, είναι οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας, που δείχνουν καθαρά το πρόβλημα» και κάλεσε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα και τους κανόνες αυτοπεριορισμού εάν είναι θετικό κρούσμα ή επαφή.
«Πραγματικά είναι σοβαρό το ζήτημα, δεδομένου ότι για τους ανθρώπους που διασωληνώνονται είναι πλέον θέμα ζωής και θανάτου. Πρέπει να το καταλάβουμε οι υπόλοιποι και να βοηθήσουμε. Πρέπει να κάνουμε τα εμβόλιά μας στην ώρα που μας καλούν, αλλά και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας, που δεν είναι δύσκολα. Επίσης πρέπει να συνεργαστούμε με το τμήμα ιχνηλάτησης εάν είμαστε θετικοί, να περιοριστούμε στο σπίτι για το χρόνο που πρέπει και εάν είμαστε στενές επαφές, να το αποκαλύψουμε», υπογράμμισε.